анемия

Най-разпространените митове за анемия

Анемията засяга почти една четвърт от световното население. Едва ли трябва да ни изненадва фактът, че тази печална статистика й отрежда челна позиция в листата на кръвните разстройства. По-шокиращото е, че въпреки големия обем от информация, с който разполагаме за малокръвието, то все още продължава да е забулено в мистерия и да поражда недоразумения сред хората. В настоящата статия ще се спрем върху някои от популярните твърдения, добили гражданственост в обществото, с надежда да внесем яснота по тях.

Погрешни схващания за анемията

Анемията е болест

Малокръвието не се разглежда от официалната медицина като заболяване. Прието е да се обозначава като хематологично медицинско състояние, което се характеризира с отклонения в нормалната структура и функция на кръвта и нейните основни компоненти – червени телца и хемоглобин.

Пълните хора не страдат от анемия

Широко ширеща се заблуда е, че малокръвието е присъщо единствено на хората с ниска телесна маса. Няма две мнения по въпроса, че поради ограничения белтъчен прием и намаления внос или недостатъчна абсорбция на желязо те трябва да се отнасят с повишено внимание към развитие на анемия. Хората, които страдат от наднормено тегло или затлъстяване обаче са застрашени в еднаква степен от поява на малокръвие от тези с поднормено тегло. За онези, които недоумяват къде се крие разковничето ще подскажем, че не е важно колко, а какво ядем.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Анемията не е повод за притеснение

Леката форма на малокръвие често остава незабелязана, тъй като при нея отсъстват симптоми или ако се проявят, те не създават сериозен дискомфорт у потърпевшия. Умерените и тежки форми на анемия обаче, при които са налични оплаквания като недостиг на въздух, главоболие, световъртеж и болки в гърдите значително намаляват качеството на живот на засегнатия. Не бива да се подценява вероятността анемията да е ранен признак за тежко заболяване. Острото протичане на малокръвието пък крие риск от увреждане на сърцето, бъбреците и редица вътрешни органи, а нерядко може да застраши живота на пациента.

Анемията не се повлиява от природни продукти

Натуралните средства са неизменна част от терапевтичния подход при лечение на анемия. Нагледен пример за това е рационалната комбинация от трите най-важни съставки за формиране на червените кръвни телца и хемоглобин – желязо, фолиева киселина и витамин B12, в състава на лидера сред продуктите против малокръвие Фоливит Феро/Folivit® Fero. След няколкомесечен прием той доказано възстановява дефицитите, довели до развитие на анемия, и оказва благоприятен ефект върху кръвообразуването.

borola

Сподели:
Scroll to Top