желязодефицитна анемия-бактерия

Желязодефицитна анемия вследствие на заразяване с бактерия

Инфектирането с бактерията хеликобактер пилори (helicobacter pylori) се смята за основна причина за развитието на язва и гастрит, но е открита връзка между наличието на бактерията и развитието на желязодефицитна анемия (липса на желязо в организма, което води до нисък хемоглобин или намален брой еритроцити в кръвта).

Доказана връзка между желязодефицитна анемия и хеликобактер пилори

Екип италиански учени са установили връзка между заразяване с бактерията хеликобактер пилори и някои случаи на желязодефицитна анемия.

За целите на изследването са анализирани 30 случая на пациенти с желязодефицитна анемия, за да се разбере каква е причината за тяхното състояние. Установено е наличието на бактерията в стомаха на някои от участниците.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

След 6-месечна терапия за справяне с бактерията около 75% от участниците в изследването се възстановили от анемията, като при 80% от тях се оказало, че бактерията е причинила възпаление в голяма част от стомаха. Учените отбелязват, че толкова голямо възпаление е характерно именно за пациенти с желязодефицитна анемия, развита вследствие на инфектиране с хеликобактер пилори.

Защо е необходим допълнителен прием на желязо в този случай?

Въпреки че елиминирането на бактерията съдейства за възстановяване на желязото в организма, натрупването на железни резерви е бавен процес. При тези пациенти за набавяне на достатъчно количество желязо е необходим период от поне 1-2 години.

Според учените, едно от обясненията за бавното възстановяване на железните резерви е, че по-голяма част от участниците са млади жени. А загубата на кръв по време на менструация е една от основните причини за дефицит на желязо.
По този начин инфектиране с бактерията хеликобактер пилори може допълнително да наруши така или иначе нестабилното равновесие и да доведе до анемия с недостиг на желязо.

Установено е също така, че хеликобактер пилори намалява количеството на витамин C в стомаха, което също води до затруднено усвояване на желязото. В допълнение се предполага, че след като бактерията се нуждае от желязо, за да се размножава, значи изчерпва запасите му в стомаха.

Желязото е жизнено важен минерал за всеки организъм и затова е необходимо всеки да си го набавя в достатъчни количества. Това важи с пълна сила за хората, които са най-предразположени към дефицит на желязо. Такива са жени по време на менструация, бременни и кърмещи, хора с бъбречна недостатъчност и хора със стомашно-чревни разстройства.
Затова, независимо от причината за железен дефицит, оптималните му количества могат да се възстановят с допълнителен прием на желязо.

Подходящ продукт е Фоливит Феро/Folivit® Fero, който освен желязо, възстановява липсите и на фолиева киселина и витамин B12 – трите най-ценни съставки за правилното кръвообразуване.

borola

Сподели:
Scroll to Top