Анемия след операция

При много хора, претърпели оперативна намеса, изследванията показват наличие на анемия. Дори преди операцията резултатите да са били нормални, често кръвозагубата след хирургична намеса провокира анемия. Състоянието не е опасно, ако се вземат правилни и своевременни мерки за компенсиране на ниските еритроцити и понижения хемоглобин.

Защо операцията повишава риска от анемия?

Анемията е състояние, при което се отчитат ниски еритроцити и нисък хемоглобин в кръвта. Това намалява възможността й да свързва и транспортира кислород в тялото. Налице са характерните за анемия симптоми като бледа кожа, отпадналост, постоянна умора, гадене и главоболие.

Развитието на анемия е един от нормалните рискове след всяка операция, свързана с кръвозагуба. Тялото има способността да се възстанови след умерена загуба на кръв, но възстановяването отнема време. То е необходимо, за да се изградят нови и функционални еритроцити, които да заменят загубените по време на операцията. Затова след макар и леки оперативни намеси, много лекари препоръчват кръвно изследване за установяване на евентуална анемия.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Доколко опасна е анемията след операция и какво е необходимо, за да се овладее?

Появата на анемия след операция не е сериозен проблем. Свързана е с временно неразположение, което рядко продължава по-дълго от няколко дни. За облекчаване на симптомите и ускоряване на възстановяването обаче не е нужно да разчитате само на естествените сили на тялото си. Добре би било да му осигурите необходимите ресурси, които да стимулират борбата с анемията.

За да се възстановят загубените кръвни компоненти и за да се нормализират нивата на хемоглобин са необходими 3 основни продукта:

– желязо

– витамин B12

– фолиева киселина

Това са основните компоненти, които участват в процеса на еритропоеза. Затова след операция трябва да си осигурите оптимален техен прием. Добре е да се придържате към специфичната диета при анемия.
За гарантиране нужните количества желязо, фолиева киселина и витамин B12 може да разчитате на приема на природния продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero. Той съдържа необходимите дневни дози от тях. Препоръчва се като идеалното средство за прием при анемия, независимо от причините за развитието й.

 

borola

Сподели:
Scroll to Top