анемия през бременността

Анемия през бременността – причини, видове и решения

Бременността е особено рисков период за развитие на анемия при жените. Статистиката нееднозначно го потвърждава – близо половината от бъдещите майки са в плен на хематологичното състояние. Какви са причините, по-често срещаните видове анемия при бременните и начините за тяхното ефективно овладяване ще узнаете в следващите редове.

Основни видове анемия през бременността

Физиологична анемия

Макар да се именува „анемия“ това типично за бременните жени състояние, се различава от „истинската“ анемия. Провокира се от почти двойното нарастване на обема на кръвта през бременността и понижената концентрация на хемоглобин. Обикновено лечение не се налага, тъй като стойностите на хемоглобина не падат под 11 g/dl.

Желязодефицитна анемия

Както показва наименованието, тази форма на анемия е породена от недостиг на желязо. Данните сочат, че в 90% от случаите анемията през бременността се дължи именно на липсата на този микроелемент в кръвта. По правило лекият дефицит на желязо не повлиява негативно бременността и развитието на плода. Ако обаче железните депа в женския организъм са на изчерпване, за което говорят стойности на хемоглобина под 7g/dL, рискът от преждевременно раждане, инфекции, аборт и загуба на плода се увеличава. Ето защо е необходимо бъдещите майки да предотвратят появата на хранителния дефицит. Най-добрият начин това да се случи е, като приемат храни, богати на желязо, преди, по време и след бременността.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Мегалобластна анемия

Това е втората по разпространение форма на анемия през бременността след желязодефицитната. Възниква поради дефицит на витамин B9 (фолиева киселина) или витамин B12.
До недостиг на витамин B9 се стига, тъй като той е водоразтворим. Изхвърля се посредством урината и не се натрупва в организма. Именно поради това е необходимо да се набавя чрез храната и хранителни добавки. Съветът на специалистите е към приема да се пристъпи още със започването на опитите за зачеване и да се продължи през първия триместър от бременността. Ако това не се случи, съществува реална опасност детето да се роди с вродена аномалия.
При дефицит на витамин B12 женският организъм не произвежда достатъчно червени кръвни телца (еритроцити). Най-често се наблюдава при бременните дами, които не консумират храни от животински произход.

Отговорът на природата при анемия през бременността

Експертите са категорични, че профилактиката е най-добрият начин за избягване на последиците от анемия през бременността. Именно поради това приканват жените, които мечтаят да усетят скоро трепетите на майчинството, да си набавят Фоливит Феро/Folivit® Fero. Това висококачествено хематологично средство съдържа трите най-важни съставки за образуване на червените кръвни телца и хемоглобина – желязо (като железен фумарт), фолиева киселина и витамин В12. Пречистени до съвършенство и прецизно дозирани, те участват пряко в кръвообразуването и взаимно допълват ефекта си. Фоливит Феро има изключително удобен прием. За постигане на оптимален ефект се препоръчва дамите, които възнамеряват да се сдобият с наследник в близко бъдеще, да започнат да го приемат още при планиране на бременността. Използването на продукта трябва да продължи три месеца след раждането. Дълговременната употреба не крие риск нито за бъдещата майка, нито за бебето поради своя 100% природен произход.

borola

Сподели:
Scroll to Top