Хроничният дефицит на желязо – причина за анемия, но и за мигрена

Жените в репродуктивна възраст са основната засегната група по отношение на 2 специфични заболявания: желязодефицитна анемия и менструална мигрена. Последните данни сочат, че хроничният дефицит на желязо може да е в основата и на двата здравословни проблема.

Анемия с дефицит на желязо – защо жените са предразположени към нея?

Желязодефицитната анемия е най-често срещаната форма на анемия в световен мащаб. Желязото е необходимо за образуване на червените кръвни клетки – еритроцити. Когато няма достатъчно желязо в организма, производството на еритроцити се забавя, а резултатът е развитие на анемия.

Разглеждат се 4 основни причини за хроничен дефицит на желязо в организма:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро
  • недостатъчен прием (недостиг на желязо в храната)
  • влошено усвояване на желязото
  • увеличена потребност от него, например при бременност
  • хронична загуба на желязо, провокирана например от регулярната кръвозагуба с менструацията

Последните 2 причини за дефицит на желязо са типични за жените. Оказва се обаче, че освен за развитие на анемия, те допринасят и за проявите на мигрена.

Как дефицитът на желязо допринася за поява на пристъпите на мигрена?

Според последните данни регулярната кръвозагуба е отключващ фактор за пристъпите на т.нар. менструална мигрена. Много жени страдат от такава в първите дни на месечния си цикъл.

В някои случаи обаче пристъпите на мигрена се появяват в края на менструалния период всеки месец, т.е наблюдава се своеобразна постменструална мигрена. Специално изследване на американски учени показва, че тази форма на мигрена най-вероятно е провокирана от дефицита на желязо вследствие на менструалната кръвозагуба. Учените са изследвали група жени с подобна форма на мигрена за отчитане нивата на плазмен феритин. Това е белтък, свързващ желязото в кръвта, чиито нива се ползват като показател за количеството на плазменото желязо. При 95% от изследваните жени с менструална мигрена е установен нисък феритин и дефицит на желязо. Интересно е да се отбележи, че при допълнителен прием на желязо проявите на мигрена при тези жени оредяват.

За поддържане на оптимални нива на желязо в организма

Данните от американското изследване само потвърждават нуждата от поддържане на оптимални нива на желязо в организма. За целта може да се разчита на природния продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero. Той подсигурява дневните нужди от желязо, фолиева киселина и витамин B12. Фоливит Феро е сигурно средство за преодоляване на хроничния железен дефицит и комплексно решение за справяне с различните типове анемия.

borola

Сподели:
Scroll to Top