усвояване на желязо

Усвояване на желязо – по-лесно с тези техники!

Правилното усвояване на желязо е важна стъпка към успешно справяне с анемията. Приложете следващите стратегии, за да стимулирате организма си да усвоява повече от важния елемент, приет с храната.

За по-добро усвояване на желязо от организма – комбинация от храни, богати на желязо и витамин C

Консумацията единствено на храни, съдържащи желязо, не е достатъчна, за да се справите с анемията. От огромно значение за подобряване на нивата му в организма е оптимизирането на усвояването му. Най-добрият начин да го сторите е като консумирате храни, богати на хемово или нехемово желязо, в комбинация с такива, съдържащи витамин C. Проучвания показват, че приемът на 100 мг от витамина по време на хранене, повишава усвояването на желязо с 67%. Пример за основно меню при недостиг на желязо, е месо със салата от домати или зеленолистни зеленчуци, или риба на фурна, овкусена с лимон. Консумацията на храни с нехемово желязо – леща, соя, нахут, боб, може да съчетаете с плодове или зеленчуци с витамин C.

Консумация на храни, съдържащи бета каротин и витамин A

Бета каротин е растителен пигмент, който се намира в множество плодове и зеленчуци. След абсорбиране от организма се превръща във витамин А. От своя страна, витаминът е важен за поддържането на доброто здраве. Във връзка с усвояването на желязо, изследвания сочат, че приет със зърнени храни, витамин А повишава значително абсорбирането на минерала. Богати на витамина храни, които да включите в режима си, са моркови, спанак, кейл, сладки картофи, червени чушки и тиква.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Повече месо, риба и ядки за оптимално усвояване на желязо

Месото и рибата са храни, съдържащи високо количество добре усвоимо желязо. Добавянето им към дневното меню повишава усвояването на елемента и от растителни източници. Изследвания сочат, че консумацията на говеждо, пилешко или риба, в комбинация със зърнен продукт, увеличава 2-3 пъти усвояването на нехемовото желязо. Прибавянето на 75 гр месо към основното ястие повишава 2.5 пъти абсорбцията на нехемово желязо.

За допълнително набавяне на желязо, включете сурови ядки между храненията. Освен че са добър източник на омега-3 мастни киселини, много видове ядки са богати на важния минерал. Примери са кашу, шамфъстък и бадеми.

Прием на хематологично средство, съдържащо отлично усвоимо желязо

Ако се борите с анемията е препоръчително да започнете прием на продукт, съдържащ желязо. За да подберете най-удачното хематологично средство, се насочете към продукт, съдържащ три съставки за оптимално образуване на червени кръвни телца и хемоглобин. Това са желязо, фолиева киселина и Витамин B12. Продуктът, който ще ви осигури мощната тройна комбинация, е Фоливит Феро/Folivit® Fero.

Той е идеално средство за попълване на дефицитите в организма при анемия. С всяка капсула, доставя на организма 15 мг желязо (железен фумарат 45.60 мг), 400 мкг фолиева киселина и 9 мкг витамин B12. Висококачественият природен състав на продукта гарантира отлично усвояване на активните вещества и прием без рискове за здравето.

borola

Сподели:
Scroll to Top