причина за анемия

Причина за анемия – нещо изненадващо!

Вярвате или не, хирургичното лечение на болестно затлъстяване (бариатрична хирургия) може да стане причина за анемия.

Проучване сред ветерани показва, че нивата на малокръвие продължават да са високи 10 години след интервенцията. Изследването е на учени, ръководени от бариатричния хирург д-р Дан Айзенберг от Медицинския факултет на Станфордския университет. Резултатите са публикувани в изданието на списание JAMA Surgery от 20 септември 2017 г.

Бариатричната хирургия като причина за анемия – доказателства по темата

Д-р Айзенберг и колегите му анализират данни на 74 ветерани. Участниците са на средна възраст 51 години. Всички те са претърпели стомашен байпас с Y-бримка по Roux (RYGB) – най-често прилаганата процедура в бариатричната хирургия. Процентът на хора с анемия преди интервенцията е 20%. Десет години след операцията процентът е нараснал до 47%.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Данните от изследването сочат, че пациентите, чието състояние не е било проследявано от бариатричен хирург, по-често развиват анемия. Ето какво сочат числата. Делът на анемия при тези пациенти се е увеличил от 22% преди операцията до 57% десетилетие по-късно.

На този фон процентът на малокръвие при пациентите, които редовно са следени от своя хирург, бележи леко увеличение. То изглежда така – от 13% преди интервенцията до 19% едно десетилетие след нея.

Бариатричният хирург д-р Мичъл Рослин, от нюйоркската болница „Ленък Хил“, обяснява, че при проследяването могат да се контролират потенциалните последици от операцията

„При поставянето на байпас в стомаха се възпрепятства абсорбцията на желязо от червата. Дефицитът на желязо в организма на пациентите може да се компенсира с допълнителен прием на желязо“, категоричен е специалистът.

За финал д-р Рослин казва, че бариатричната хирургия наистина помага за справяне със затлъстяването. По думите му обаче интервенцията крие своите рискове. Ето защо след операцията пациентите стриктно трябва да следват препоръките на лекуващия лекар.

Има естествено решение за всяка една причина за анемия

Фоливит Феро / Folivit® Fero е природно хематологично средство против анемия. Благодарение на активния комплекс от съставки продуктът оказва благоприятен ефект върху кръвообразуването. Всяка капсула съдържа желязо 15 мг (като железен фумарат 45.60 мг), фолиева киселина 400 мкг и 9 мкг витамин В12. Това са 3 най-важни вещества за образуването на червени кръвни телца (еритроцити) и хемоглобина.

Съставките участват пряко в процеса на кръвообразуване и взаимно допълват ефекта си.

Желязото постъпва в костния мозък и подпомага синтеза на хемоглобин в еритроцитите.

Фолиевата киселина и витамин В12 активират синтеза на материали на клетъчното ядро, активират процесите на делене, узряване, диференциране на еритроцитите. В допълнение участват в изграждане на миелиновата обвивка на гръбначномозъчните нерви.

Продуктът е напълно безопасен, има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Предлага се под формата на течни капсули (Solucaps) за максимално усвояване на съставките и по-мощен ефект. Наличен е в аптеките и сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top