недостиг на витамин б12

Недостиг на витамин б12 и фрактура на тазобедрената става

Вегетарианките на средна възраст са във висок риск от счупване на тазобедрената става, а вероятната причина е недостиг на витамин б12. И още – нисък индекс на телесна маса (ИТМ). Това е заключението от проучване, публикувано в онлайн изданието на сп. BMC Medicine от 11 август 2022 г.

„Прекалено ниският индекс на телесна маса, респективно поднорменото тегло, е предпоставка за ниска мастна маса, лошо костно и мускулно здраве. Всеки един от тези фактори би могъл да доведе до по-голяма опасност от фрактура в областта на тазобедрената става“. Коментарът е на Джеймс Уебстър, който е докторант във Факултета по здравни науки и хранене на университета „Лийдс“ в Англия.

Припомняме, че ИТМ е показател, който съпоставя килограмите към ръста. Резултатът дава представа дали даден човек е с поднормено (ИТМ < 18,5), нормално (ИТМ 18,5-24,9) или наднормено тегло (ИТМ 25-29,9).

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Средният ИТМ на вегетарианките в проучването е по-нисък от този на жените, които консумират месо.

Недостиг на витамин б12 и вегетарианство при жените

Изследователите анализират честотата на счупванията на бедрената кост при над 26 000 жени на възраст между 35 и 69 години. Участничките са разделени на 4 групи. Едните консумират месо максимум 4 пъти седмично, другите не ядат никакво друго месо освен риба. Третите са вегетарианки, а четвъртите – хапват месо минимум 5 пъти в седмицата.

Жените попълват въпросници, касаещи начина и честотата на хранене. Впоследствие учените сравняват резултатите с тези от медицинските досиета. Целта е да се види коя жена е получила фрактура на тазобедрената става.

В края на 20-годишното проследяване се оказва, че 822 жени са с фрактура. Впечатление прави, че сред тях преобладават вегетарианките. Те не само са с по-нисък ИТМ от жените, които редовно консумират месо, а и приемат по-малко протеин и витамин б12.

Вегетарианките остават рискова група дори, когато учените вземат предвид други рискови фактори за фрактура на тазобедрената става. Подобни фактори са тютюнопушене и физическа активност.

Природен продукт, който компенсира възникналия недостиг на витамин б12 и така намалява риска от фрактура в областта на тазобедрената става

Наши доказани специалисти препоръчват Фоливит Феро / Folivit® Fero за нормализиране нивата на витамин б12, желязо и фолиева киселина. Това е хематологично средство, успешно използвано за профилактика на анемия (малокръвие) и други здравословни проблеми, породени от хранителни дефицити.

Формулата съдържа трите най-важни съставки за образуването на червените кръвни телца и хемоглобина:

Съставките са в иновативни течни капсули (Solucaps), което допълнително усилва ефективността им.

Продуктът е напълно безопасен и е подходящ за продължителна употреба. Спокойно може да се приема от бременни и кърмещи жени. Предлага се в аптеките и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top