откриване на анемия

Откриване на анемия – нов любопитен подход!

Ново проучване установява, че неинвазивен диагностичен тест може да се използва за потенциално откриване на ранната поява на анемия при деца чрез снимки от смартфон.

Повече за анемията

Анемията е състояние, при което тялото не произвежда достатъчно здрави червени кръвни клетки. В резултат засегнатите пациенти често се оплакват от силна умора и слабост. Липсата на достатъчно здрави еритроцити води до недостиг на кислород, което често причинява различни симптоми, включително замаяност, главоболие, задух и неравномерен сърдечен ритъм. Малокръвието засяга приблизително два милиарда души по света. Състоянието варира по тежест и по-леките случаи могат да бъдат овладяни чрез използване на витамини, добавки с желязо или лекарства. При по-сериозни видове анемия може да се наложи кръвопреливане или инжекционни вливки. Анемията при децата може да доведе до сериозни усложнения в развитието, като когнитивно увреждане и уязвимост към инфекциозни заболявания. Анемията най-често се причинява от дефицит на желязо, но може да се появи и при загуба на кръв, малария и сърповидно-клетъчна болест.

Откриване на анемия – нещо ново на хоризонта

До момента диагностицирането на анемия се извършва посредством кръвни проби в специализирано медицинско заведение или лаборатория. В световен мащаб това може да причини затруднения, тъй като не всеки има достъп до здравни грижи. Новият метод за откриване на анемия, иницииран от изследователи от Университетския колеж в Лондон и Университета на Гана, използва снимки от смартфон на очите и лицата на хората. По-рано учените са разработили друго приложение, което разпознава жълтеницата при новородени. Целта на новия неинвазивен диагностичен тест е да направи откриването на анемия по-достъпно и евтино. Изследователите разработват метод, който използва проста снимка от смартфон за откриване на анемия, като си служи със свойствата на хемоглобина да поглъща светлина. Те придават специфичен оттенък, което позволява на учените да идентифицират наличието на анемия. Проучването включва 62 деца на възраст под четири години и е проведено в болница в Гана. Снимките на 43 от тях са отговаряли на стандарта и са използвани за откриване на наличие на анемия.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Снимките включват очите и устните – области, където пигментацията е разпръсната. Изследователският екип установява, че заснемането на тези области за прогнозиране на концентрацията на хемоглобин в кръвта позволява идентифицирането на анемия. Новият метод също открива по-леки случаи на малокръвие. Тези резултати допринасят за нарастващия брой данни, показващи, че колориметрията на смартфоните вероятно е практичен инструмент за разширяване на достъпа до скрининг за анемия. Все още има разногласия по отношение на най-добрата техника за извличане на характеристики от изображения, особено по отношение на различни групи пациенти. Според учените тази достъпна и надеждна техника за скрининг на анемия с помощта на смартфон може да доведе до дългосрочни подобрения в качеството на живот за голям брой хора.

Овладяване на анемия по природен път

Фоливит Феро / Folivit® Fero е изцяло природен продукт с благоприятен ефект върху кръвообразуването (хемопоезата). Натуралното средство комбинира трите най-важни съставки, необходими за образуването на червените кръвни телца и хемоглобин. Всяка течна капсула осигурява на организма желязо 15 мг (като железен фумарат 45.60 мг), фолиева киселина 400 мкг и 9 мкг витамин В12.

Съставките допълват и взаимно усилват ефекта си. В резултат активират и стимулират производството, деленето и узряването на еритроцитите и подпомагат синтеза на основния белтък в тях.

Продуктът няма противопоказания и не предизвиква странични ефекти. Има отлична поносимост и е подходящ за дълговременна употреба. Приема се по 1 течна капсула дневно, след хранене. Наличен е в аптеките и в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top