нисък хемоглобин

Нисък хемоглобин – причини и решения

Много хора имат нисък хемоглобин, но състоянието често остава незабелязано. Хемоглобинът присъства в червените кръвни клетки и изпълнява жизненоважната функция да транспортира кислород в тялото. Проблемът с овладяването на ниския хемоглобин е, че причините за недостига са разнообразни и трудни за идентифициране. Може да става дума за специфични заболявания, хранителни дефицити, проблеми с усвояването на витамини и минерали и др. Хемоглобинът е съставен от белтък и желязно съединение. Освен, че отговаря за насищането на органите и тъканите с достатъчно кислород, хемоглобинът има важна роля за изхвърлянето на въглероден диоксид от тялото. Ниският хемоглобин се открива лесно при кръвни изследвания, но в следващите редове споделяме повече за причините, които стоят зад дефицита.

Симптоми и причини за нисък хемоглобин

Симптомите при нисък хемоглобин включват замаяност, задух, силна умора, бледа кожа, главоболие, мускулна слабост и др. Тези оплаквания са широко разпространени сред пациентите с анемия – главният „виновник“ за нисък хемоглобин. Но освен малокръвието понижени стойности на съединението, пренасящо кислород в тялото, се наблюдават при:

  • Хронични заболявания, като ревматоиден артрит и бъбречно увреждане
  • Нарушен синтез на еритроцити от костния мозък
  • Ниски нива на желязо, витамин В12 или фолиева киселина
  • Обилна кръвозагуба при операция, менструация и др.

Лесни стъпки за повишаване на хемоглобина

Започваме с уточнението, че първата стъпка в овладяването на ниския хемоглобин е да се открие първопричината. Ако се изключат по-тежки патологии и се потвърди, че хемоглобинът е под нормата поради проблеми като небалансирана диета, е добре да се помисли за компенсиране на дефицита на хранителни вещества. Прибавянето към менюто на продукти, богати на желязо, фолиева киселина, витамин B12 и витамин C, ще е от полза. Удачно е да дадем приоритет на храните, които съдържат хемово желязо, тоест от животински произход. Причината е, че то се усвоява по-добре от организма в сравнение с нехемовото желязо от растителните източници. Добри хранителни източници на желязо са червено месо, морски дарове като миди, мазна риба, пуешко и пилешко. Зеленолистните зеленчуци, бобовите култури и соеви продукти, като тофу, също съдържат желязо. Но за да се усвоява правилно от организма, е желателно да добавим храни, богати на витамини, като червените чушки, доматите, горските плодове и цитрусите. За набавянето на фолиева киселина се препоръчва да консумирате редовно черен дроб, броколи, бобови култури, авокадо, банан и цитрусови плодове.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Прием на природен продукт при ниски нива на хемоглобин

За своевременно овладяване на ниския хемоглобин и поддържането му в норма в дългосрочен план специалистите у нас препоръчват прием на Фоливит Феро / Folivit® Fero. Натуралният продукт е рационална комбинация от трите най-важни елемента за правилно кръвотворене – желязо, витамин В12 и фолиева киселина. Активните съставки са съчетани така, че да се допълват и взаимно да подсилват ефекта си. При редовен прием резултатът е бързо и трайно повишаване на хемоглобина и овладяване на съпътстващите оплаквания. Подходящо е да се използва за лечение и профилактика на анемия. Продуктът е с висок профил на безопасност. Може да се приема спокойно от всички рискови групи – деца, хора в напреднала възраст, бременни и кърмещи жени.

borola

Сподели:
Scroll to Top