колко често може да се дарява кръв

Колко често може да се дарява кръв – отговорът варира

Учени достигат до интересни заключения, докато търсят отговор на въпроса: „Колко често може да се дарява кръв?“.
Оказва се, че едни хора могат безопасно да даряват кръв на всеки 8 седмици, а други – не.

Проучването е проведено в Обединеното кралство, където експертите препоръчват на кръводарителите да изчакат 12-16 седмици, преди отново да дарят кръв.

Резултатите са публикувани на 20 септември 2017 г. в онлайн изданието на списание The Lancet.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Колко често може да се дарява кръв – данни от изследването

Изследването е първото, което проучва ефекта от различните периоди на кръводаряване върху общото състояние на организма.
За целите на експеримента учените разделят на случаен принцип над 45 000 кръводарители от Великобритания. В продължение на 2 години мъжете даряват кръв на всеки 12, 10 или 8 седмици, а жените на всеки 16, 14 или 12 седмици.

През периода на изследването кръводарителите правят тестове за памет, внимание и други умствени способности. Попълват и въпросници, касаещи навиците им за физическа активност и качеството на живот.

От анализа на данните става ясно, че хората, които често даряват кръв се справят също толкова добре с тестовете, колкото останалите. Те обаче по-често имат проблеми, потенциално свързани с честото кръводаряване, като умора, замайване и неспокойни крака. Не е открита връзка между тези оплаквания и ниско ниво на желязо в кръвта.

Коментарът на експерта

„Липсата на проблем може да се превърне в проблем. Честите кръводарители не могат и не бива да разчитат на нехарактерни симптоми, за да разберат какво е нивото на желязото. Важно е да си направят кръвни изследвания“. Коментарът е на д-р Едуард Мърфи от Института за изследване на кръвоносната система в Сан Франциско.

Д-р Мърфи информира, че количеството на дарената кръв при кръводаряване е между 405 и 450 мл. Това означава, че желязото в кръвния серум намалява с 200-250 мг. Обикновено са нужни 6 месеца за възстановяване на запасите от желязо. Периодът се съкращава на 90 дни с прием на допълнително желязо.

Препоръката на експерта е хората, които често даряват кръв, да следят за недостиг на желязо в организма. В случай че такъв бъде установен, да предприемат нужните мерки за компенсиране на дефицита.

Вече знаем колко често може да се дарява кръв. Сега остава да изясним как запасите от желязо да се възстановят по-бързо

Хематолозите у нас препоръчват на кръводарителите да нормализират желязото в кръвта с Фоливит Феро / Folivit® Ferro. Това е хематологично средство с благоприятен ефект върху кръвообразуването (хемопоезата). Всяка капсула доставя оптимално количество желязо 15 мг (под формата на железен фумарат 45.60 мг). Останалите съставки във формулата са фолиева киселина 400 мкг и 9 мкг витамин В12.

Активните съставки се допълват и усилват ефекта си. Желязото участва в синтеза на хемоглобин в еритроцитите. Фолиевата киселина и витамин В12 – в изграждане на миелиновите обвивки на гръбначномозъчните нерви.

Продуктът е практически безопасен и има отлична поносимост. Иновативната фармацевтична форма Solucaps (течни капсули) осигурява пълно и цялостно усвояване, а оттам и по-бързо действие.

Предлага се в аптеките в страната. Може да бъде поръчан от електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top