видове анемия и лечение

Видове анемия и лечение, което се назначава

В следващите редове ще хвърлим светлина върху най-честите видове анемия и лечение, което се назначава за тяхното овладяване. Отделете им нужното внимание.

Ето най-често срещаните видове анемия и лечение, предписвано от повечето специалисти за овладяването им

Практиката на хематолозите показва, че това са основните видове анемия и начините за справяне с тях:

Желязодефицитна анемия – един от най-честите видове анемия и лечение, което се налага за овладяването ѝ

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Лечението на тази форма на анемия обикновено включва прием на железни добавки и желязо с храната. Ако железният дефицит не е причинен от менструална кръвозагуба, източникът на кървенето трябва да бъде локализиран и кървенето да се спре. В по-тежки случаи може да се наложи оперативна намеса.

Анемия поради недостиг на фолиева киселина (витамин B9) и/или витамин B12

Хроничният дефицит на фолиева киселина (витамин B9) и/или витамин В12 води до появата на т.нар. мегалобластна анемия. Лечението е с фолиева киселина, когато това е проблемът. Ако се установи липса на витамин В12, тогава се пристъпва към прием на този витамин с храната. При проблеми с усвояването му, може да се наложи венозно въвеждане на витамин B12.

Анемия в резултат на хронично заболяване

Няма специфично лечение за този вид анемия. В случай че симптомите се усложнят, кръвопреливането или инжектирането на еритропоетин (хормон, който се синтезира от бъбреците) се използват за стимулиране производството на червени кръвни телца и намаляване на умората.

Апластична анемия

Прави се кръвопреливане, за да се повиши нивото на червените кръвни клетки в кръвта. Възможно е да се наложи костно-мозъчна трансплантация, ако костният мозък не образува здрави кръвни клетки.

Хемолитична анемия

Обикновено се назначава прием на лекарства, които потискат имунния отговор на организма (имуносупресори). По този начин се предотвратява преждевременната смърт на еритроцитите.

Сърповидно-клетъчна анемия

При тази тежка форма на анемия се назначава лечение с кислород, прием на обезболяващи за намаляване на болката и предотвратяване на усложнения. В някои случаи може да се наложи кръвопреливане, прием на антибиотици и на добавки с фолиева киселина.

Таласемия

Повечето форми на таласемия са леки и не изискват лечение. По-тежките форми обикновено изискват кръвопреливане, прием на добавки с фолиева киселина и трансплантация на стволови клетки.

След като ви представихме основните видове анемия и лечение, до което се прибягва за овладяването им, ще разкрием как да се усили ефекта от терапията

Фоливит Феро/Folivit® Fero е хематологично средство, препоръчвано от лекарите специалисти по болестите на кръвта и кръвотворните органи за усилване ефекта от лечението на основните видове анемия. Ефикасността на този природен продукт се дължи на уникалната му формула, която съдържа трите най-важни съставки, необходими за образуването на червените кръвни телца и хемоглобина. Това са желязо 15 мг (като железен фумарат 45.60 мг), фолиева киселина 400 мкг и 9 мкг витамин В12. Съставките имат ключова роля в кръвообразуването. Взаимно се допълват и усилват своето действие. Продуктът има удобен прием и отлична поносимост. Напълно безопасен е и е подходящ за дълговременна употреба.

borola

Сподели:
Scroll to Top