сърповидно-клетъчна анемия

Сърповидно-клетъчна анемия – същност и лечение

Сърповидно-клетъчната анемия е наследствено заболяване, което се дължи на нарушения в структурата на хемоглобина, при което еритроцитите придобиват неправилна форма. Вместо с нормална двойно вдлъбната форма, която позволява на червените кръвни клетки да изпълняват по-бързо и ефективно пренасянето на кислород от белите дробове към тъканите и на въглероден диоксид в обратна посока, те са сърповидни и това понижава газообмена. Деформираните червени кръвни телца имат значително по-кратка продължителност на живот, отколкото тези с нормална форма, които живеят около 120 дни. Издължената сърповидна форма създава предпоставка за запушване разклоненията на кръвоносните съдове и нарушения в кръвообращението.

Диагностициране на сърповидно-клетъчна анемия

За диагностика на сърповидно-клетъчна анемия се използва кръвен тест. Най-често заболяването се открива след раждане посредством рутинните скрининг тестове, които се правят на новородените в болницата. Възможно е нарушението да бъде установено и по време на бременността. Ранната диагностика и своевременното лечение са особено важни, тъй като децата със сърповидно-клетъчна анемия са изложени на повишен риск от развитие на инфекции и редица сериозни проблеми със здравето.

Усложнения на сърповидно-клетъчна анемия

Новородените, страдащите от сърповидно-клетъчна анемия, показват видими признаци на заболяването още през първата година от живота си, най-често около 5-месечна възраст. Симптомите и усложненията на този вид анемия са строго индивидуални и могат да варират от леки до тежки.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Лечение на сърповидно-клетъчна анемия

Терапевтичният подход се определя в зависимост от сериозността на симптомите и пораженията, които заболяването е причинило в организма на потърпевшия. Засега единственото възможно лечение на сърповидно-клетъчна анемия е трансплантация на стволови клетки. Това е процедура, при която здрави клетки от донор се присаждат на пациент, чийто костен мозък не функционира правилно. Намирането на подходящ донор е изключително важно, тъй като съществува голяма опасност организмът да отхвърли стволовите клетки, които се различават много от неговите собствени. Поради това най-подходящите донори обикновено са близкородствени роднини на лицето, което се подлага на трансплантация. Присаждането на стволови клетки е рискова операция и обикновено се извършва в случаи на тежка сърповидно-клетъчна анемия, при която има минимални увреждания на органите.

По-леките форми на тази наследствена аномалия се овладяват успешно с приема на продукти, които възстановяват дефицитите, довели до развитие на анемията. Фоливит Феро/Folivit® Fero е мощна природна комбинация от трите най-важни съставки, необходими за образуването на червените кръвни телца и хемоглобина. Желязото, фолиевата киселина и витамин B12 в състава му ефективно активират и стимулират производството, деленето и узряването на еритроцитите и синтезът на основния белтък в тях.

borola

Сподели:
Scroll to Top