борба с анемията

Борба с анемията – трудна, но може да бъде спечелена!

В нелеката борба с анемията (малокръвието) помагат адекватният хранителен режим и пълноценната почивка. Това припомня д-р Хесус Ресио, завеждащ Отделението по вътрешни болести на болница Vithas Valencia 9 de Octubre във Валенсия. Напомнянето идва в особено подходящ момент – през топлия пролетно-летен сезон, когато по традиция случаите на хемолитичното състояние се увеличават.

Съветите, които д-р Ресио дава за борба с анемията, са насочени и към двата пола

Жените обаче трябва да са особено стриктни в спазването на дадените от специалисти препоръки, защото са по-предразположени към анемия от мъжете. Причини за това не липсват – обилно менструално кървене, бременност, минаване на екстремна диета (до 700 kcal дневно). Последното е често срещано през лятото, когато болшинството жени са готови на всичко, за да свалят излишните килограми за плажа. С подобен режим на хранене те рискуват да изгубят ценни хранителни вещества и да развият анемия.

„За нормализиране на хемоглобина (протеин, който транспортира кислород в кръвта до клетките в тялото) препоръчвам перорални средства или интравенозно лечение. Терапията трябва да се комбинира с висок прием на плодове, зеленчуци и порция месо или риба 2-3 пъти седмично“. На това обръща внимание д-р Ресио. Той подчертава също така, че:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро
  • за живот без анемия трябва да поддържат оптимални стойности на желязо, фолиева киселина и витамин В12

Желязото се съдържа в изобилие в храни, типични за топлите месеци от годината, като…

  • магданоз, коприва, кресон, касис, ягоди

Тук е мястото да кажем, че витамин С подпомага усвояването на желязото. Ето защо диетата предвижда и включването на храни, богати на този витамин като чушки и цитруси.

„За поддържане на добри нива на фолиева киселина от важно значение са бирената мая, пшеничният зародиш, ядките и черният дроб. А за нормални нива на витамин B12 в кръвта – храните от животински произход“, информира д-р Ресио. Той изтъква и нуждата от индивидуално лечение в зависимост от:

„Обилната менструация предполага посещение при гинеколог, а кървенето от храносмилателния тракт поради стомашна язва – при специалист по заболявания на храносмилателната система. Важно е да се знаят причините за анемия и да се търси начин за противодействие“, казва в заключение специалистът.

Наши хематолози подчертават, че освен с промяна в навиците и храненето изморителната борба с анемията може да бъде спечелена и с…

Фоливит Феро/Folivit® Fero – хематологично средство против анемия с благоприятен ефект върху кръвообразуването. Продуктът се произвежда под формата на иновативни течни капсули (Solucaps) за максимално бързо и цялостно усвояване на активните съставки. Всяка капсула съдържа:

  • 15 мг желязо (като железен фумарат 45.60 мг)
  • 400 мкг фолиева киселина
  • 9 мкг витамин В12

Това са трите най-важни съставки за образуването на еритроцитите (червените кръвни телца) и хемоглобина.
Продуктът може да се използва както за лечение, така и за превенция на анемия. Подходящ е за бременни, кърмачки и жени, които планират бременност. Няма данни за нежелани ефекти дори при продължителен прием. Не е заместител на разнообразното хранене!

borola

Сподели:
Scroll to Top