от какво се получава анемия

От какво се получава анемия – причини и работещо решение

В следващите редове ще отговорим на един често задаван въпрос, а именно – „От какво се получава анемия?”. След като посочим причините, ще дадем и решение за преборване на хематологичното състояние.

Дефицит на желязо – най-честият отговор на питането „От какво се получава анемия?”

Желязодефицитната анемия е най-често срещаният вид анемия. Състоянието се развива в резултат на липса на достатъчно количество желязо в организма. Костният мозък се нуждае от елемента, за да произвежда хемоглобин и еритроцити (червени кръвни телца).

Анемия с дефицит на желязо може да се развие като следствие на непълноценна диета, бедна на желязо. Състоянието се среща често при бременните жени, които имат по-голяма нужда от желязо.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Желязодефицитната анемия може да бъде и в резултат на ексцесивна и бърза кръвозагуба (при инцидент) или загуба на малки количества кръв за дълъг период от време. Причини за това могат да бъдат обилна менструация, язви на стомаха, хемороиди или кървене с хроничен произход.

Липса на витамини

В много случаи анемия се развива при недостатъчен прием на определени витамини. Това са важните за кръвообразуването витамин B9, познат още като фолат или фолиева киселина, и витамин B12. Хранителният режим, беден на тези витамини, води до неспособност за произвеждане на достатъчно хемоглобин и червени кръвни клетки.

Някои хора страдат от пернициозна анемия. Това е вид анемия, при която червените кръвни клетки не узряват. Развива се поради недостиг на витамини B12 и/или B9, или невъзможност за усвояване на витамин B12 в стомашно-чревния тракт.

Анемия, причинена от подлежащи заболявания

Някои заболявания могат да повлияят способността на организма да произвежда еритроцити. Такива са бъбречните заболявания, ревматоиден артрит, ХИВ/СПИН, злокачествени заболявания, болест на Крон и други остри или хронични възпалителни заболявания.

Други болести, като левкемия и миелофиброза, могат да повлияят производството на кръвни клетки от костния мозък. Тогава става дума за анемия, свързана със заболявания на костния мозък.

Унаследяване като друг отговор на въпроса от какво се получава анемия

Някои анемии могат да бъдат наследени. Такива са групата на т.н. хемолитични анемии (още хемолитична анемия) и съпровидно-клетъчна анемия.

Хемолитичната анемия може да бъде придобита или унаследена. Дължи се на произвеждане на деформирани червени кръвни клетки, които умират бързо. Може да се развие в резултат на излагане на организма на вредни субстанции или реакции към определени медикаменти.

Съпровидно-клетъчната анемия е вид хемолитична анемия, която може да бъде много опасно състояние. Характеризира се с абнормална форма на молекулата на хемоглобина, която повлиява целостта и структурата на еритроцитите. Те приемат формата на полумесец (сърп). Деформираните клетки умират преждевременно и така причиняват хроничен недостиг на червени кръвни телца.

Терапевтичен подход за успешно овладяване на анемия

Развитието на анемия подсказва, че организмът страда от липси на есенциални елементи за правилна хемопоеза (образуване на кръв). За да си ги набавите и овладеете хематологичното състояние, се доверете на Фоливит Феро/Folivit® Fero.

Продуктът съдържа трите ключови елемента за образуване на хемоглобин и червени кръвни телца. Това са желязо (като железен фумарат), фолиева киселина (витамин B9) и витамин B12. Приемът им компенсира дефицитите в организма. Активира и стимулира образуването, деленето и узряването на червените кръвни клетки, и образуването на пренасящия кислород протеин в тях – хемоглобина. Нормализира кръвообразуването и успешно преборва анемията.

Продуктът може да се приема от деца, при бременност и кърмене, след операции и хемодиализа. Безопасен е, не причинява странични ефекти и е подходящ за продължителна употреба.

borola

Сподели:
Scroll to Top