анемия витамини

Анемия в резултат на липса на витамини

Когато се говори за анемия поради дефицит на витамини (мегалобластна анемия), се има предвид анемия, причинена от ниско или недостатъчно ниво на витамин В12 (цианокобаламин) и витамин B9 (фолиева киселина).

Същност на анемия, свързана с дефицит на витамини, и причини за нейното възникване

Анемията, дължаща се на недостиг на витамин B12 и фолиева киселина се характеризира с промени в червените кръвни клетки (еритроцити) и поява на здравословни нарушения. Най-честите причини за появата ѝ са:

  • недостатъчен прием на витамин B12 и фолиева киселина с храната
  • недобро усвояване и преработване на приетите витамин B12 и фолиева киселина с храната
  • прием на онколекарства

Симптоми на анемия поради недостиг на витамини

Симптомите на анемия, дължащи се на дефицит на витамин В12 и фолиева киселина, се развиват бавно, подобни са на тези при останалите видове анемия и могат да включват:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро
  • умора
  • бледа кожа
  • затруднена концентрация
  • главоболие

Недостигът на витамин В12 влияе отрицателно на нервната система и често води до изтръпване, сензорна загуба (загуба на усет) и мускулна слабост. Тежкият му дефицит може да предизвика объркване.

При възрастни хора анемията, причинена от дефицит на витамин В12, може да бъде объркана с деменция поради сходството в клиничната картина.

Поставяне на диагноза

Когато резултатите от кръвния тест показват наличие на анемия, лекуващият лекар назначава изследвания, с които да установи дали тя е причинена от дефицит на витамин B12 или фолиева киселина. Анемия поради дефицит на витамин В12 или фолиева киселина се подозира, когато в изследваната кръвна проба се наблюдават уголемени еритроцити (макроцити) и хиперсегментирани неутрофили (вид бели кръвни клетки, които се борят с инфекциите). Може да се наблюдава и намаляване на белите кръвни клетки (левкоцити) и тромбоцитите особено, когато пациентът страда от дефицит на витамини от дълго време.

Природният начин за овладяване на анемия, свързана с дефицит на витамини

Специалистите хематолози у нас все повече препоръчват Фоливит Феро/Folivit® Fero за овладяване на леки форми на анемия в резултат на недостиг на витамини. Комбинацията от 9 mcg витамин B12 и 400 mcg фолиева киселина във всяка капсула успешно компенсира хранителния дефицит. Това обаче не е всичко! Продуктът осигурява на организма и оптимално количество желязо (като железен фумарат 45.60 mg). Съставките се намират в специална течна капсула (Solucaps), която гарантира по-бързо и цялостно усвояване, а оттам и по-мощен ефект.
Продуктът има висок профил на безопасност. Подходящ е за бременни и кърмещи жени. Наличен е в аптеките в цялата страна и в сайта на онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top