Анемия в резултат на липса на витамини

анемия витамини

Когато се говори за анемия поради дефицит на витамини (мегалобластна анемия), се има предвид анемия, причинена от ниско или недостатъчно ниво на витамин В12 (цианокобаламин) и витамин B9 (фолиева киселина).

Същност на анемия, свързана с дефицит на витамини, и причини за нейното възникване

Анемията, дължаща се на недостиг на витамин B12 и фолиева киселина се характеризира с промени в червените кръвни клетки (еритроцити) и поява на здравословни нарушения. Най-честите причини за появата ѝ са:

  • недостатъчен прием на витамин B12 и фолиева киселина с храната
  • недобро усвояване и преработване на приетите витамин B12 и фолиева киселина с храната
  • прием на онколекарства

Симптоми на анемия поради недостиг на витамини

Симптомите на анемия, дължащи се на дефицит на витамин В12 и фолиева киселина, се развиват бавно, подобни са на тези при останалите видове анемия и могат да включват:

  • умора
  • бледа кожа
  • затруднена концентрация
  • главоболие

Недостигът на витамин В12 влияе отрицателно на нервната система и често води до изтръпване, сензорна загуба (загуба на усет) и мускулна слабост. Тежкият му дефицит може да предизвика объркване.

При възрастни хора анемията, причинена от дефицит на витамин В12, може да бъде объркана с деменция поради сходството в клиничната картина.

Поставяне на диагноза

Когато резултатите от кръвния тест показват наличие на анемия, лекуващият лекар назначава изследвания, с които да установи дали тя е причинена от дефицит на витамин B12 или фолиева киселина. Анемия поради дефицит на витамин В12 или фолиева киселина се подозира, когато в изследваната кръвна проба се наблюдават уголемени еритроцити (макроцити) и хиперсегментирани неутрофили (вид бели кръвни клетки, които се борят с инфекциите). Може да се наблюдава и намаляване на белите кръвни клетки (левкоцити) и тромбоцитите особено, когато пациентът страда от дефицит на витамини от дълго време.

Природният начин за овладяване на анемия, свързана с дефицит на витамини

Специалистите хематолози у нас все повече препоръчват Фоливит Феро/Folivit® Fero за овладяване на леки форми на анемия в резултат на недостиг на витамини. Комбинацията от 9 mcg витамин B12 и 400 mcg фолиева киселина във всяка капсула успешно компенсира хранителния дефицит. Това обаче не е всичко! Продуктът осигурява на организма и оптимално количество желязо (като железен фумарат 45.60 mg). Съставките се намират в специална течна капсула (Solucaps), която гарантира по-бързо и цялостно усвояване, а оттам и по-мощен ефект.
Продуктът има висок профил на безопасност. Подходящ е за бременни и кърмещи жени. Наличен е в аптеките в цялата страна и в сайта на онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x