анемия през лятото

Анемия през лятото? Много по-честа е, отколкото мислим!

Дори не предполагаме колко се увеличават случаите на анемия през лятото! Каква е причината за ръста в броя на засегнатите, кои са най-уязвимите групи от населението и как да се предпазим? За всичко това става дума в следващите редове.

Главната причина за честите случаи на анемия през лятото

Като основен „виновник“ за случващото се специалистите сочат драстичните диети.

Желанието за отслабване за отрицателно време кара много хора да се подложат на рестриктивен хранителен режим. Прекалено ниският прием на калории за ден (под 1300-​1500) и изключването на цели хранителни групи от менюто е опасно. Подобни действия крият риск от разстройване на метаболизма и хранителни дефицити. Това на свой ред създава предпоставка за здравословни проблеми като анемията.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Най-застрашените групи от хора от анемия през лятото

Менструиращите жени и девойките са най-честата „жертва“ на анемия през летните месеци. Те са тези, които са склонни да се обърнат към диета чудо, за да се освободят от излишните килограми и да изглеждат добре по бански. Това се знае отдава, но сега и британско изследване, проведено сред 2000 мъже и жени, го доказва. Резултатите от него сочат, че:

  • 82% от дамите желаят да се вталят скоростно до лятото, като 56 на сто от анкетираните искат да отслабнат с по 5 килограма
  • 20-годишните са готови да се подложат на строг хранителен режим едва месец преди плажния сезон
  • едва 20% от мъжете възнамеряват да предприемат мерки за редуциране на теглото

Начинът на хранене – важно условие за превенция на анемия през лятото

Балансираното хранене е от ключовo значение за профилактика на анемия през летните дни. Освен питателна и разнообразна обаче, храната трябва да е правилно комбинирана и приета навреме. Това е особено важно за усвояването на желязото – минерал, чийто дефицит е причина за анемия.

Ето какво е добре да се знае в това отношение:

  • кофеинът и танините в кафето и чая биха могли да инхибират абсорбцията на желязо; именно поради това е желателно тези напитки да се приемат поне час след хранене
  • препоръчително е месото и рибата да се овкусяват с лимон, тъй като съдържащият се в него витамин C подпомага усвояването на желязо
  • твърде богатата на фибри храна може да предизвика проблеми при хора, които имат склонност към недобро усвояване на желязо
  • шоколад с високо съдържание на какао (минимум 70%) между храненията осигурява допълнителна доза желязо
  • чаша прясно изцеден портокалов сок утроява усвояването на желязо от растителни храни

Ако все пак анемията е факт през летните месеци, насреща е…

Фоливит Феро/Folivit® Fero – изцяло природно хематологично средство, което оказва благотворно влияние върху кръвообразуването. Активните съставки в този продукт са жизненонеобходими за образуването на червените кръвни телца (еритроцити) и хемоглобина, а именно:

Ефективността на продукта е усилена от иновативните течни капсули (Solucaps), които осигуряват по-бързо и цялостно усвояване. Няма данни за странични ефекти и нежелани реакции. Продуктът се дозира по 1 течна капсула дневно, след хранене. При бременност или планиране на такава приемът започва още при планиране на бременността и продължава три месеца след раждането.

borola

Сподели:
Scroll to Top