анемия при възрастни хора

Внимание: популярно лекарство крие риск от анемия при възрастни хора

Едно от най-популярните лекарства за разреждане на кръвта – ацетилсалицилова киселина, се оказва рисков фактор за анемия при възрастни хора, според ново проучване. Медикаментът се използва предимно при хора над 60 години за предотвратяване на опасни кръвни съсиреци, които могат да доведат до инфаркт или инсулт. В следващите редове споделяме повече за ацетилсалициловата киселина и загубата на кръв, която може да доведе до анемия и недостиг на кислород в кръвта.

Повече за проучването

Анемията е сериозен проблем при възрастните хора. Проучванията показват, че 30% от населението на 75 и повече години по света страда от анемия. Малокръвието обикновено е свързана с влошаване на общото състояние и качеството на живот – включително умора, проблеми с паметта, депресия и повишен риск от смърт.

Ново проучване, публикувано в „Annals of Internal Medicine“, проследява над 18 000 възрастни на 65 и повече години от САЩ и Австралия. Половината са приемали 100 милиграма ацетилсалицилова киселина на ден (ниска доза), докато другата половина от участниците са приемали плацебо хапче. Изследователският период е около пет години. Участниците в проучването имат годишни посещения при лекари и кръвни изследвания за хемоглобин и феритин – протеин в кръвните клетки, който съхранява желязо.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Резултатите: по-висок риск от анемия при възрастни хора, приемащи ацетилсалицилова киселина

Учените наблюдават малка, но ясна разлика. Възрастните, които са приемали ацетилсалицилова киселина, са с 20% по-склонни да бъдат анемични, отколкото тези, които не са взимали лекарството. Въз основа на тези резултати изследователите изчисляват, че 24% от възрастните хора в групата, ежедневно приемаща ацетилсалицилова киселина, ще развият анемия в рамките на пет години. За сравнение само 20% от участниците в плацебо групата ще имат малокръвие.

Участниците, приемащи ацетилсалицилова киселина, също имат малко по-ниски нива на хемоглобин и феритин, които помагат на кръвните клетки да пренасят кислород. За да бъдат максимално точни констатациите, учените отчитат странични рискови фактори, като възраст, пол, диабет, бъбречно заболяване и употребата на нестероидни противовъзпалителни лекарства.

Проучването не разглежда как ацетилсалициловата киселина може да допринесе за анемия, но учените имат предположения. Ацетилсалициловата киселина затруднява съсирването на кръвта, защото предпазва тромбоцитите от слепване. Тя също така блокира ензим, наречен Cox-1, който е важен за поддържането на лигавицата на стомаха и червата. Когато тази защитна бариера е повредена, е по-лесно малки количества кръв да изтекат от червата с течение на времето, което в крайна сметка причинява анемия. Ето защо те са категорични, че е необходимо проследяване на нивата на хемоглобин при пациенти с рискови фактори за анемия, включително прием на ацетилсалицилова киселина.

Натурално средство срещу анемия

Специалистите у нас препоръчват на хората в риск да приемат Фоливит Феро / Folivit® Fero за превенция и овладяване на анемия. Това изцяло натурално средство е разработено така, че да осигури на организма трите жизненоважни елемента за правилно кръвообразуване – желязо, витамин В12 и фолиева киселина. Активните съставки се допълват и взаимно подсилват ефекта си за синтез на червени кръвни клетки и хемоглобин. Резултатът е справяне с анемията и отшумяване на неприятните симптоми. Продуктът е подходящ за прием и от най-рисковите групи – деца, хора в напреднала възраст, бременни и кърмещи жени. Няма странични ефекти при продължителна употреба. Приема се по 1 течна капсула дневно, след хранене. Наличен е в аптеките и в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top