Анемия и депресия

Анемия и депресия – възможно е да има връзка

Анемия и депресия са две отделни състояния, но учените подозират, че има връзка помежду им. Изследванията показват, че хората с малокръвие може да страдат от депресивни състояния, като лошо настроение, ниско самочувствие и загуба на интерес към ежедневните дейности. В следващите редове споделяме повече за негативната зависимост.

Данни за връзката между анемия и депресия

Изглежда връзката между анемията и депресията е двупосочна. Според проучване от 2016 г., проведено сред здрави хора на средна възраст, участниците с депресия са по-склонни да страдат и от анемия. Друг експеримент от 2018 г. включва 1616 души, а резултатите свързват малокръвието с развитието на депресия. Тук трябва да отбележим, че е възможно някои от симптомите на двете отделни състояния да се припокриват. Те включват умора, слабост и трудности при концентриране.

Проучване от 2022 г., публикувано в „Journal of Affective Disorders“, показва, че хората с анемия са в риск от развитие на депресия поради:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро
  • ниски нива на кислород в телесните тъкани
  • липса на физическа активност
  • нарушен синтез на моноамини

Кои видове анемия се свързват с развитието на депресия?

Анемията може да бъде няколко вида в зависимост от причината за появата й. Разновидностите на малокръвието също така протичат с различни симптоми. Най-често срещана е желязодефицитната анемия и именно този вид малокръвие обикновено се свързва с развитието на депресия. Това се дължи на липсата на желязо в организма. Тялото се нуждае от достатъчно количество от веществото, за да произвежда хемоглобин, който е отговорен за транспортирането на кислород до всички жизненоважни органи и тъкани. Според проучване от 2020 г. дефицитът на желязо при този вид малокръвие може да причини депресия поради понижаване в нивата на серотонин. Този невротрансмитер известен още като „химикал на щастието“ има общо с доброто настроение.

Пернициозната (или злокачествена) анемия е вид автоимунно състояние, при което тялото не може да абсорбира достатъчно витамин В12 или кобаламин. Това може да се дължи на липса на вътрешен фактор, гликопротеин, от който тялото се нуждае, за усвояването на витамин B12. Проучване, проведено сред 1300 участници, установява, че 86% са изпитвали емоционални неразположения, включително нетърпение, раздразнителност, промени в настроението и мисли за самоубийство. Предполага се, че този вид анемия може да предизвика неврологични проблеми като депресия, мания и психоза, но са необходими още проучвания по темата.

Природно средство за профилактика и овладяване на анемия

Фоливит Феро/Folivit® Fero е хематологично средство против анемия, което се отразява благоприятно върху кръвообразуването. Продуктът се предлага в иновативна фармацевтична форма – течни капсули (Solucaps) за максимално бързо и цялостно усвояване на активните съставки.

Всяка капсула доставя на организма:

  • 15 мг желязо (като железен фумарат 45.60 мг)
  • 400 мкг фолиева киселина
  • 9 мкг витамин В12

Това са трите най-важни вещества за образуването на еритроцитите (червените кръвни телца) и хемоглобина. Продуктът е подходящ както за лечение, така и за превенция на анемия. Може да се употребява от бременни, кърмачки и жени, които планират бременност. Няма данни за нежелани ефекти дори при продължителен прием. Търсете в аптеките в страната и онлайн в електронен магазин МоМо на адрес – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top