анемия при възрастните

Комбинация от анемия и динапения – опасна при възрастните!

Съвместно проучване на учени от Бразилия и Университетския колеж в Лондон показва, че комбинацията от анемия и динапения (спад в мускулната сила) при възрастните хора повишава риска от смърт в рамките на десет години с 64% при мъжете и със 117% при жените. Самостоятелно малокръвието повишава опасността от летален изход с 58% при мъжете. За дамите динапенията е по-значим рисков фактор сама по себе си, увеличавайки риска от смърт с 68%. Повече за тревожното откритие споделяме в следващите редове.

Повече за методите на проучването за риска при възрастните от анемия и динапения

За целите на проучването изследователите са анализирали данните на 5310 англичани над 50 години, които са проследявани в продължение на едно десетилетие. Екипът взима предвид фактори, повлияващи продължителността на живот, като възраст, семейно положение, тютюнопушене, ниво на физическа активност, памет, трудности при изпълняване на ежедневни дейности, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и рак.

„Анализирахме всички причини за смърт и резултатите показаха, че комбинацията от анемия и динапения повишава риска от летален изход независимо от причината. Наличието както на малокръвие, така и на спад в мускулната сила е значителен риск за възрастните хора, независимо от съпътстващите проблеми.”, коментира Мариан Маркес Луис от изследователския екип.
От 5310 участници, чиито данни са анализирани в проучването:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро
  • 84% не са имали нито анемия, нито динапения
  • 10,7% са имали само спад в мускулната сила
  • 3,8% са били с малокръвие
  • 1,5% са имали и двете състояния

Общо 984 смъртни случая са регистрирани по време на десетгодишния период на проследяване. От починалите 63,7% не са имали нито анемия, нито динапения, 22,8% са имали динапения, 7,5% анемия, а 6% – и двете.

Намалено снабдяване на мускулите с кислород

Предходни проучвания доказват, че анемията е рисков фактор за динапения, поради намаленото снабдяване на мускулите с кислород при ниски нива на желязо и червени кръвни телца. Това води до т.нар. хипоксия, която засяга органите и тъканите в тялото. Тя може да причини редица промени в организма, като периферна артериална вазодилатация, намалено образуване на капиляри и миокардна дисфункция. Всички тези последици от хипоксията повишават риска от сърдечно-съдови заболявания и общата смъртност.

По-висок риск при жените

В допълнение към изследването на комбинираното въздействие на анемията и динапенията върху риска от смърт при по-възрастните хора, изследователите анализират дали въздействието е различно върху двата пола. Резултатите показват, че и двете състояния са по-чести при жените, като комбинацията е дори по-опасна за тях, отколкото за мъжете. Освен че анемията по правило е по-разпространена сред дамите, изглежда, че при тях малокръвието има по-силно изразен негативен ефект върху спада в мускулната сила. Едно от възможните обяснения за тази зависимост е, че мъжете обикновено имат повече мускулна маса. Учените алармират, че динапенията е индикация за нередност в общото здравословно състояние при по-възрастните хора.

Природно средство = по-нисък риск от анемия при възрастните хора

Специалистите у нас препоръчват на хората в риск, включително тези в по-напреднала възраст, да приемат Фоливит Феро / Folivit® Fero за превенция и овладяване на анемия. Натуралното средство е разработено така, че да достави на организма трите жизненоважни елемента за правилно кръвотворене – желязо, витамин В12 и фолиева киселина. Активните съставки се допълват и взаимно подсилват ефекта си за синтез на червени кръвни клетки и хемоглобин. Резултатът е преодоляване на анемията и отшумяване на неприятните симптоми. Продуктът е подходящ за прием и от най-рисковите групи – деца, хора в напреднала възраст, бременни и кърмещи жени. Няма странични ефекти дори при продължителна употреба.

borola

Сподели:
Scroll to Top