анемия ковид

Сърповидно-клетъчна анемия – крие риск от тежък ковид

Сърповидно-клетъчната анемия (дрепаноцитна анемия) повишава опасността от тежко протичане на ковид-19 и летален изход. Това става ясно от две проучвания на медицинския колеж „Уисконсин“ в Милуоки, САЩ. И двете проучвания са представени на виртуална годишна среща на Американското общество по хематология (ASH) през декември 2020 г.

Кратко уточнение за сърповидно-клетъчна анемия и ковид при чернокожи хорa

Сърповидно-клетъчна анемия е генетично (автозомно рецесивно) заболяване, което се характеризира с нарушена структура на хемоглобина и неправилна форма на еритроцитите. То засяга предимно хора с тъмен цвят на кожата – основно афроамериканци. Припомняме това, защото резултатите от двете изследвания дават частичен отговор на въпроса защо чернокожите често са засегнати тежко и фатално от коронавируса.

„Проучванията ни изясняват връзката между съществуващите здравни различия и непропорционалните ефекти на ковид пандемията върху афроамериканците и други расови групи.“ Това са думи на д-р Чанслър Доналд, медицински директор на Университетския медицински център в Ню Орлиънс, САЩ.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

А сега да се върнем към изследванията, които установяват, че рискът от тежко протичане на ковид е по-висок при чернокожи хора със сърповидно-клетъчна анемия

Първото проучване е ръководено от д-р Лана Мукало. Тя и нейният екип разглеждат 370 случая на ковид-19 при афроамериканци със сърповидно-клетъчна анемия. Впоследствие учените оценяват как се справят тези пациенти с болестта на фона на общата чернокожа популация.

Анализът на резултатите сочи, че смъртността сред чернокожите пациенти със сърповидно-клетъчна анемия на възраст между 18-34 години е 2,6%. Сред тези на възраст 35-50 – почти 12%. За сравнение смъртността при останалите чернокожи и в двете възрастови групи е по-малко от 1%.

Водещ автор на второто проучване е д-р Ашима Сингх. Заедно със своя екип тя сравнява протичането на COVID-19 при 122 души със сърповидно-клетъчна анемия с това при над 15 000 чернокожи пациенти без анемия, но в рискова група с различни заболявания (диабет, сърдечни и белодробни проблеми).

Анализът показва, че почти 50% от пациентите с COVID-19 и сърповидно-клетъчна анемия са били хоспитализирани

За сравнение от болнично лечение са се нуждаели 23% от чернокожите пациенти с други заболявания. В допълнение хората със сърповидно-клетъчна анемия са били по-склонни да развият пневмония (31% срещу 20%) и да имат болки (43% срещу 13%).

Поради високия риск от тежко протичане на ковид специалистите призовават пациентите със сърповидно-клетъчна анемия да спазват противоепидемичните мерки, да се грижат за себе си и да контролират анемията

Хематолозите у нас препоръчват на хората с по-лека форма на тази наследствена аномалия да я овладеят с приема на средства, които оказват благоприятен ефект върху кръвообразуването (хемопоезата). Такъв продукт е Фоливит Феро/Folivit® Fero. Във всяка своя капсула той съдържа трите най-важни съставки, нужни за образуването на червените кръвни телца (еритроцити) и хемоглобина:

  • желязо – 15 mg (като железен фумарат 45.60 mg)
  • фолиева киселина – 400 mcg
  • витамин В12 – 9 mcg

Съставките допълват и взаимно усилват ефекта си. В резултат активират и стимулират производството, деленето и узряването на еритроцитите и подпомагат синтеза на основния белтък в тях.

Продуктът е напълно безопасен и има отлична поносимост. Подходящ е за продължителен прием. Дозира се по 1 течна капсула дневно, след хранене.

borola

Сподели:
Scroll to Top