загуба на слуха

Загуба на слуха – може да се дължи и на анемия

Ново изследване, публикувано през декември 2016 г., дава нова насока в изследването на желязодефицитната анемия. Според учените, страдащите от това често срещано медицинско състояние са застрашени от частична, но трайна загуба на слуха. Така сериозните проблеми със слуха допълват дългия списък с възможни усложнения на нелекуваната анемия.

Загуба на слуха при анемия

Причини. Данните от цитираното проучване сочат, че при страдащите от желязодефицитна анемия рискът от загуба на слуха е поне 2 пъти по-висок, отколкото при здрави хора. Връзката между двата здравословни проблема тепърва ще се анализира и дообяснява. За момента като основни причини за трайната загуба на слуха вследствие на желязодефицитна анемия се посочват 2 фактора:

  • хроничният недостиг на желязо в организма
  • произтичащите от него промени в кръвната картина, най-вече ниски еритроцити

Симптоми. Връзката между анемията и загубата на слуха е най-силна по отношение на 2 типа глухота – кондуктивна и сензорна. Диагностицирането на някой от двата проблема със слуха в немалка част от случаите се оказва симптом на подлежаща и нелекувана желязодефицитна анемия.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

За кондуктивна глухота се говори, когато се установи проблем с пренасянето на звука от външното към вътрешното ухо. За сензорна глухота се говори, когато са увредени вътрешното ухо или слуховият нерв.

Загуба на слуха при желязодефицитна анемия. Ролята на анемията като провокиращ фактор при тези 2 типа загуба на слуха е лесно обяснима. Вътрешните компоненти на слуховия апарат са изключително чувствителни към кислород и се кръвоснабдяват от единични и фини кръвоносни съдове. Ниските еритроцити и хемоглобин при желязодефицитна анемия влошават снабдяването с кислород на всеки орган на тялото, включително фините слухови структури. Трайният кислороден глад може сериозно да ги увреди и да се стигне до частична загуба на слуха.

Специалистите, провели проучването, заключават, че ролята на желязото за състоянието на слуховия апарат е съпоставимо с важността му за общия тонус и кръвотворните функции на тялото. При траен недостиг на желязо и развитие на анемия загубата на слуха вече се счита за нормално последствие.

Превантивни мерки срещу загуба на слуха при хора с анемия

Доказаната от специалистите връзка е поредният фактор, който затвърждава нуждата от профилактика на анемията. Имайки предвид в колко разнообразни форми се проявява тя, специалистите препоръчват комплексни превантивни мерки.

За целта може да се разчита на комплексния троен състав на природния продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero. Той съдържа трите основни вещества за профилактика и лечение на анемия – желязо, фолиева киселина и витамин B12 в оптимални дози. 1 капсула Фоливит Феро доставя необходимите дневни количества от тях. Така подпомага лечението при анемия и профилактиката на всичките й усложнения, включително загубата на слуха.

borola

Сподели:
Scroll to Top