анемия

Нежелани усложнения при хронична анемия

За хронична анемия се говори, когато за продължителен период от време (поне 6 месеца) се установява нисък хемоглобин, придружен от понижени нива на еритроцити в кръвта или наличие на голямо количество нефункционални такива.

Нарушено кръвообразуване и причини за възникване на анемия

Средната продължителност на живот на еритроцитите в тялото ни е около 4 месеца. След този период остарелите червени кръвни клетки се разрушават в далака (слезката). Това е достатъчно кратък период, след който увредените еритроцити се заменят от нови. Eвентуални нарушения във функционалността или числеността им трудно могат да се установят. Такива нарушения се засичат тогава, когато е налице сериозно разстройство в процеса на кръвообразуване и когато се образуват еритроцити, увредени още в началото на съществуването си. Те не могат да изпълняват нормално своето предназначение – да пренасят кислород и въглероден диоксид в тялото, свързвайки го с хемоглобина в състава си. Това не позволява доставянето на достатъчно кислород до всички зони на тялото и се създават условия за развитие на анемия. Нелекуването на хематологичното състояние води до риск от сериозни усложнения.

Усложнения при хронична анемия

Усложненията, които носят риск за здравето в дългосрочен план, се дължат именно на намаления пренос на кислород до отделните органи на тялото. Рисковете за здравето при хората с анемия може да бъдат много разнообразни:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

хиперспленизъм – синдром на ускорена функция на далака. При хиперспленизъм се наблюдава разрушаване на прекомерно голям брой еритроцити, включително на здрави и функционални такива.

бъбречна или сърдечна недостатъчност

силна загуба на килограми и невъзможност да се наддаде тегло

холелитиаза (жлъчно-каменна болест) и холецистит (възпаление на жлъчния мехур)

Освен изброените усложнения, предизвикани от анемията, може да се стигне и до усложнения, породени от неправилното й лечение. Така например често се диагностицират случаи на хемохроматоза – прекомерно натрупване на желязо в органи като черния дроб, сърцето или панкреаса. Хемохроматозата често е резултат от прекален прием на желязо като метод за овладяване на най-разпространената форма на анемия – желязодефицитната анемия. Затова лечението при анемия трябва да се извършва с точните средства, приемани в подходяща дозировка.

За нормално кръвообразуване и успешно овладяване на хронична анемия

Хроничната анемия се лекува основно чрез методи, целящи нормализиране на процесите на образуване на еритроцитите и хемоглобина. За целта специалистите препоръчват прием на желязо, фолиева киселина и витамин В12. Точните и оптимални дози от тях може да се набавят с приема на Фоливит Феро/Folivit® Fero. Една течна капсула Фоливит Феро дневно е гарантиран и напълно естествен метод за овладяване на хроничната анемия и за предпазване от развитие на някое от споменатите й усложнения.

borola

Сподели:
Scroll to Top