В12 дефицитна анемия, витамин В12

В12 дефицитна анемия – сведете риска до минимум с природен продукт!

Витамин В12 е жизненоважен както за общото здравословно състояние на човек, така и за правилното функциониране на отделните органи и системи като нервната и кръвоносната. Освен това той е много важен фактор и за ДНК синтезата на бързо делящите се клетки.

В12 дефицитна анемия – неврологична симптоматика

За съжаление дефицитът на витамин В12 напоследък зачестява, особено при млади хора. По-често е свързан с начина на хранене или преминаване към веганска диета, което от своя страна налага приемът на повече витамини. За дефицит на витамин В12 се говори, когато стойностите са под 200 pg/ml, но може да има разлика в референтните стойности на различни лаборатории. Най-чести прояви са анемичният симптом (мегалобластна анемия) и неврологичната симптоматика. Има случаи, когато неврологичната симптоматика може да предхожда анемията. Изразява се в изтръпване на ръцете и краката, както и в нарушено равновесие. При по-възрастните хора е възможна проява на деменция, психоза или депресия. Затова специалистите съветват ако човек има някакви смущения в паметта да обърне внимание за евентуален дефицит на витамин В12.

Нарушена резорбция на витамин В12 – често срещан фактор за поява на анемия

Като честа причина за В12 дефицитна анемия се посочва нарушената резорбция на витамин В12. В повечето случаи може да се касае за атрофичен гастрит – определен вид клетки на стомашната лигавица синтезират вътрешен фактор, който се свързва с витамин В12 и е необходим за резорбцията му. При атрофичния гастрит този фактор не се синтезира и В12 не може да се резорбира. Този тип нарушение се среща по-често при възрастните хора.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Дефицит на витамин В12 и фолиева киселина – риск от редица заболявания

При дефицит на витамин В12 и фолиева киселина се увеличава концентрацията на хомоцистеин в кръвта, а това се свързва с висок риск от атеросклероза и увреждане на съдовете. Съответно рискът от сърдечни заболявания се увеличава.

Компенсирайте дефицита на витамин В12, фолиева киселина и желязо и избегнете риска от анемия!

Основен източник на витамин В12 са месото, млечните продукти и яйцата. При хората, които са вегани или спазват определен диетичен режим се налага допълнителен прием на витамин В12 под формата на природен продукт. Такъв е Фоливит Феро/Folivit® Fero, който съдържа трите най-важни съставки, необходими за образуването на червените кръвни телца и хемоглобина – желязо, фолиева киселина и витамин В12. Тази оптимална комбинация оказва комплексна помощ на организма и свежда до минимум риска от появата на анемия.

 

borola

Сподели:
Scroll to Top