Роля на железния дефицит при анемия и фибромиалгия

анемия

Едно от най-често наблюдаваните състояния при анемия е дефицитът на желязо. Именно той е основна причина за развитие на заболяването. Интересно е да се отбележи, че железен дефицит, както и недостиг на други важни нутриенти, се отчита и при състоянието, известно като фибромиалгия. Това показва, че страдащите от фибромиалгия трябва да предприемат мерки за превенция на желязодефицитна анемия.

Как се обяснява железният дефицит при анемия и фибромиалгия?

Характерни за фибромиалгията са симптоми като:

  • силни болки и напрежение в мускулите
  • чувство за постоянна умора
  • главоболие и замаяност
  • тревожност

Около 90% от диагностицираните с фибромиалгия са жени. Освен това женският пол е предразположен и към железен дефицит. Тази зависимост е потвърдена от изследване, което показва значителна разлика в нивата на кръвно желязо при здрави жени и при страдащи от фибромиалгия. Така дефицитът на желязо се разглежда не само като предпоставка за поява на анемия, но и като фактор повишаващ неколкократно риска от фибромиалгия, особено при жените.

Няма данни, от които да се съди кое от двете заболявания се развива по-често при недостиг на желязо. Знае се обаче, че появата на едното повишава риска от развитие на другото. Освен това проявите на фибромиалгия при страдащи от анемия са много по-тежки и обратно. Тази връзка се обяснява с припокриващите се симптоми при анемия и фибромиалгия. Развитието и на двете заболявания прави тези симптоми двойно по-тежки.

Доказаната роля на железния дефицит за развитие и на анемия, и на фибромиалгия показва, че независимо от кое от двете заболявания страдат, засегнатите трябва да си набавят ежедневно нужните количества желязо.

Защо е важно да се компенсира железния дефицит и кой е най-удачният начин за това при анемия?

При много хора с фибромиалгия, които са диагностицирани и с анемия, се наблюдава интересна зависимост. Справянето с недостига на желязо не само помага за лечение на анемията, но и значително намалява характерните за фибромиалгия силни мускулни болки. Компенсирането на железния дефицит може да се постигне по 2 основни начина:

Важно е освен желязо да се приемат витамин В12 и фолиева киселина. И трите продукта са важни за нормалните кръвотворни функции и успешното лечение при анемия.
Оптимална кобинация от желязо, фолиева киселина и витамин В12 предлага Фоливит Феро/Folivit® Fero. С него се оказва комплексна помощ на организма при анемия и се намалява риска от успоредно развитие и на фибромиалгия.

Ybilei_20-god_Borola_6

borola
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x