анемия

Роля на железния дефицит при анемия и фибромиалгия

Едно от най-често наблюдаваните състояния при анемия е дефицитът на желязо. Именно той е основна причина за развитие на заболяването. Интересно е да се отбележи, че железен дефицит, както и недостиг на други важни нутриенти, се отчита и при състоянието, известно като фибромиалгия. Това показва, че страдащите от фибромиалгия трябва да предприемат мерки за превенция на желязодефицитна анемия.

Как се обяснява железният дефицит при анемия и фибромиалгия?

Характерни за фибромиалгията са симптоми като:

  • силни болки и напрежение в мускулите
  • чувство за постоянна умора
  • главоболие и замаяност
  • тревожност

Около 90% от диагностицираните с фибромиалгия са жени. Освен това женският пол е предразположен и към железен дефицит. Тази зависимост е потвърдена от изследване, което показва значителна разлика в нивата на кръвно желязо при здрави жени и при страдащи от фибромиалгия. Така дефицитът на желязо се разглежда не само като предпоставка за поява на анемия, но и като фактор повишаващ неколкократно риска от фибромиалгия, особено при жените.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Няма данни, от които да се съди кое от двете заболявания се развива по-често при недостиг на желязо. Знае се обаче, че появата на едното повишава риска от развитие на другото. Освен това проявите на фибромиалгия при страдащи от анемия са много по-тежки и обратно. Тази връзка се обяснява с припокриващите се симптоми при анемия и фибромиалгия. Развитието и на двете заболявания прави тези симптоми двойно по-тежки.

Доказаната роля на железния дефицит за развитие и на анемия, и на фибромиалгия показва, че независимо от кое от двете заболявания страдат, засегнатите трябва да си набавят ежедневно нужните количества желязо.

Защо е важно да се компенсира железния дефицит и кой е най-удачният начин за това при анемия?

При много хора с фибромиалгия, които са диагностицирани и с анемия, се наблюдава интересна зависимост. Справянето с недостига на желязо не само помага за лечение на анемията, но и значително намалява характерните за фибромиалгия силни мускулни болки. Компенсирането на железния дефицит може да се постигне по 2 основни начина:

Важно е освен желязо да се приемат витамин В12 и фолиева киселина. И трите продукта са важни за нормалните кръвотворни функции и успешното лечение при анемия.
Оптимална кобинация от желязо, фолиева киселина и витамин В12 предлага Фоливит Феро/Folivit® Fero. С него се оказва комплексна помощ на организма при анемия и се намалява риска от успоредно развитие и на фибромиалгия.

 

borola

Сподели:
Scroll to Top