недостиг на желязо

Недостиг на желязо – причини и рискови фактори

Недостиг на желязо е здравословен проблем, който може да се отрази на общото здравословно състояние на всеки. Най-често хората, които страдат от този проблем, се оплакват от по-лесна уморяемост, слабост и недостиг на жизнени сили и енергия, сърцебиене, световъртеж, влошена способност за концентрация, бледа кожа и други. Тези прояви се дължат на състояние, познато като малокръвие, медицинският термин за което е анемия. Желязото е ключов елемент, който участва в образуването на хемоглобина в червените кръвни клетки и затова е важно да се поддържат нивата му в норма. Най-честата причина за анемия е именно недостиг на желязо в организма.

Причини и рискови фактори за недостиг на желязо

Проблеми с абсорбцията на желязо в организма

Постъпването на желязо с храната е един от основните начини за поддържане на нивата му в норма. Някои фактори обаче възпрепятстват усвояването му още в стомашно-чревния тракт и това е сериозна предпоставка за недостиг на този важен микроелемент.
Желязото се абсорбира в тънките черва, затова наличието на заболявания, които ги засягат, като целиакия и болест на Крон, могат да инхибират абсорбцията на желязо.

Недостатъчно желязо в хранителния режим

Храните, богати на желязо, възстановяват липсите на минерала в организма. Когато обаче те не присъстват в достатъчни количества или достатъчно редовно в хранителния режим, е много вероятно да се стигне до недостиг на желязо.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Възраст

Възрастта е много определяща за нуждите на желязо в организма. Най-голяма потребност от постъпването на достатъчно желязо в организма имат малките деца, бременните жени и жените в детеродна възраст (особено тези, които страдат от тежко менструално кървене). Възрастните хора обаче също имат завишена необходимост от желязо поради непълноценно хранене, хронични гастроинтестинални смущения или употребата на определени медикаменти.

Кръвозагуба

Това е по-рядко срещана, но сериозна предпоставка за развитие на анемия. В тази категория са включени както жените с обилна менструация, така и хората, които страдат от хронични заболявания, свързани с вътрешни или външни кръвоизливи – язви, хемороиди, болест на Крон, инфекции, кръвопреливане и други.

При недостиг на желязо – преодолейте проблема бързо и ефикасно

Каквато и да е причината за недостиг на желязо, от ключово значение е да се отстрани първоизточника на проблема. Успоредно с това е силно препоръчително да се следва подходящ хранителен режим и да се пристъпи към прием на средства, които благоприятстват кръвообразуването. Особено подходящ е продуктът Фоливит Феро/Folivit® Fero заради високото си качество и натуралния си произход. Той съдържа трите най-ценни съставки, които допринасят за преодоляване на анемията и за възстановяване на нормалните запаси на желязо, фолиева киселина и витамин B12. Приемът на Фоливит Феро се препоръчва и при завишени нужди на организма, каквито са периодът на бременността и по време на кърмене.

Фоливит Феро е удобен и лесен за прием и само 1 капсула дневно е достатъчна да удовлетвори дневните потребности на тялото.

borola

Сподели:
Scroll to Top