Желязодефицитна анемия – симптоми

Желязодефицитна анемия – симптоми при бременни жени

Здравни експерти са установили, че почти половината жени развиват желязодефицитна анемия по време на бременността. Бременните жени са с най-висок риск от развитие на анемия с дефицит на желязо, защото по време на този специфичен период необходимостта от желязо на жената е завишена – нуждите са двойно завишени заради развиващия се плод в утробата.

Хранителните източници на желязо в този случай са недостатъчни да задоволят необходимостта от този важен минерал, затова е добре да се помисли за допълнителното му осигуряване.

За съжаление, трайно ниските нива на желязо в организма по време на бременност могат да доведат до преждевременно раждане или ниско тегло на плода при раждането.
Специалисти препоръчват бременните жени да следят за най-типичните прояви на железен дефицит и да прилагат рутинни кръвни изследвания, за да се предотвратят негативните последствия за майката и плода.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Желязодефицитна анемия – симптоми и прояви при бременни жени

Сред най-честите прояви на железен дефицит по време на бременността са умора и обща отпадналост, задух, студени ръце и крака, главоболие, замаяност при изправяне, бледа кожа, бледи венци и чупливи нокти.
Но най-първият и най-показателен симптом за недостиг на желязо в организма е умората. Това се дължи на недостатъчния пренос на кислород в организма поради ниските нива на хемоглобин в кръвта, който е отговорен за пренасянето на кислород в кръвния поток.
Сред по-рядко срещаните симптоми на желязодефицитна анемия са гадене, сърцебиене, разсеяност и възпален език. Възможно е да се развие и тахикардия – учестена сърдечна дейност с над 100 удара в минута.

Оптимизиране приема на желязо при желязодефицитна анемия при бременни жени

За да се постигнат оптимални нива на желязо в кръвта и да се стимулира процесът на кръвообразуване, най-подходящ и съобразен с нуждите на бременните жени продукт е Фоливит Феро/Folivit® Fero – оптимална комбинация между желязо, фолиева киселина и витамин B12 – трите най-ценни съставки, които могат да предотвратят развитието на всички видове анемия при бременни жени и не само.

borola

Сподели:
Scroll to Top