Липса на витамин В12 – какви са последствията?

Витамин В12 се отнася към групата на водоразтворимите витамини. Има голямо значение за правилното функциониране на организма. При недостатъчен прием на този витамин се наблюдават редица последствия, едно от които е мегалобластна анемия. Този тип анемия се развива именно при липса на витамин В12 или недостиг на фолиева киселина в организма.

При мегалобластна анемия, известна и като макроцитна анемия, се наблюдава наличие на по-големи от нормалното червени кръвни клетки (еритроцити), което затруднява пренасянето на кислород в тялото. Развитието на мегалобластна анемия протича в продължение на няколко години. Това означава, че до диагностицирането на анемията пациентът е живял години наред в условия на дефицит на цианкобаламин, който може да бъде разпознат по много характерните си симптоми и лесно може да бъде преодолян. Затова ще ви представим тези симптоми и ще предложим доказано и изцяло природно средство, с което липсата на витамин В12 може да бъде успешно компенсирана. Това ще намали значително новите случаи на анемия с дефицит на витамин В12 и ще помогне на много хора да овладеят състоянието.

Хронична умора – най-характерният симптом на липса на витамин В12

Умората е проблем, пред който се изправя всеки един от нас. Обикновено това е резултат най-вече от физическо претоварване на тялото или липса на пълноценен сън и достатъчна почивка. Когато умората хронифицира обаче последствията върху начина на живот са изключително неприятни. Причините за поява на хронична умора са много и различни. Една от тях е недостигът и дори липсата на витамин В12 в организма.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Други симптоми на липса на витамин В12

Както всеки друг дефицит на важен за организма компонент, така и дефицитът на В12 се проявява с множество симптоми, освен най-показателния – хроничната умора. Това са:

– мускулна слабост (фибромиалгия)

– депресия

– умствени затруднения и други неврологични проблеми

Поотделно тези симптоми може да насочват към най-различни заболявания, но едновременната им поява се счита за сигурен знак за наличие на дефицит на витамин В12. Важно е да се знае, че тези оплаквания се появяват много преди пациентът да бъде диагностициран с анемия. Установяването им и споделянето им при лекарски преглед е важно условие за подобряване на състоянието и избягване развитието на анемия с всичките й рискове и усложнения.

Как се установява липса на витамин В12 и как се преодолява успешно?

Недостиг на този жизненоважен витамин може да се установи със стандартно кръвно изследване. Профилактични такива изследвания обаче не са обичайна лекарска практика и се назначават основно на хората с мегалобластна или друг вид анемия.

Именно затова е важно всеки човек да е информиран не само за различните симптоми на анемия, но и за оплакванията при липса на витамин В12. Това би помогнало на всеки да преодолее този дефицит и да предотврати появата на анемия. С тази цел представяме природният продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero. Приемът му доставя необходимите дневни дози витамин В12, фолиева киселина и желязо, допринася за преодоляване дефицита на цианкобаламин, намалява риска от развитие на анемия и помага за преодоляването й.

borola

Сподели:
Scroll to Top