усвояване на желязо

Кои храни пречат на усвояването на желязо от организма?

Желязото е есенциален микронутриент, който постъпва в тялото основно с храната. Той е необходим на организма в определени количества, защото от него зависи правилното образуване на червените кръвни клетки (еритроцити). А недостигът му причинява редица негативни последици за здравето, най-чести сред които е развитието на желязодефицитна анемия.
Освен недостатъчните количества желязо, попаднали с храната, до дефицит на този важен минерал може да се стигне и при влошеното му усвояване от организма.

Желязо в храната – важни особености

Желязото в храната се разделя на две отделни форми: хемово и нехемово.

Тялото усвоява по-лесно хемовото желязо, което се съдържа основно в животинските продукти (месо от птици и тревопасни животни, риба и морска храна). Нехемовото, от друга страна, се съдържа предимно в храни от растителен произход като ядки, семена, бобови растения, пълнозърнести храни и зелени листни зеленчуци. То е с по-ниски абсорбиращи качества за тялото. Затова при веганите и вегетарианците се налага допълнителен прием на желязо.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Кои храни блокират усвояването на желязо от организма?

Храни със съдържание на фитати (фитинова киселина)

Фитиновата киселина представлява един от най-мощните инхибитори на усвояването нехемовото желязо. Фитатите се съдържат в храните, богати на фибри, в пълнозърнестите храни, ядките, семената, бобовите храни и соевите продукти. Въпреки че тези храни попадат в групата храни, източник на желязо, то не се усвоява добре именно заради съдържащата се в тях фитинова киселина.

Храни, богати на оксалати (оксалова киселина)

Това е друг компонент в растителните храни, който потиска усвояването на желязо. С най-високо съдържание на оксалова киселина са спанак, соеви храни, пшеничени трици, ядки и масла от ядки.

Храни със съдържание на полифеноли

Полифенолите са полезни растителни съединения с антиоксидантни свойства. Те се съдържат в особено големи количества в кафето, чая и какаото.
За съжаление обаче някои полифеноли блокират усвояването на желязото в тялото. Затова специалистите препоръчват ако приемате допълнително желязо (особено сутрин), да избягвате приема на кафе и чай до два часа преди и след приема му.

Как да постигнете по-добро усвояване на желязо от организма?

Ако намаленото усвояване на желязо от тялото се дължи на приема на храни, които потискат абсорбцията му в стомашно-чревния тракт, е уместно да включите в режима си повече храни със съдържание на хемово желязо.
Повишаване на количествата желязо в организма се постига и чрез допълнителен прием на хематологични средства, които благоприятстват процеса на кръвообразуване. Трите най-важни съставки, които стимулират образуването на червените кръвни телца и хемоглобина, се съдържат в натуралния продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero.
Фоливит Феро е особено подходящ за прием от хората, които консумират основно храни със съдържание на нехемово желязо, при установен недоимък на някоя от трите съставки, при кръвотечение или кръвозагуба, по време на бременност и кърмене, при хронична злоупотреба с алкохол и смущения в резорбцията.

borola

Сподели:
Scroll to Top