анемия

Риск от анемия при вегетарианци и вегани

Вегетарианството представлява съзнателен избор за изключване на животински продукти от менюто. Успоредно с това този избор налага премахването на всички качествени хранителни източници на желязо от режима и рискът от железен дефицит и анемия се увеличава драстично.

Защо е толкова висок рискът от анемия при вегетарианци и вегани?

Хората решават да прекратят консумацията на животински продукти по различни причини. Но това решение нерядко води до опасно здравословно състояние, наречено анемия или малокръвие.

Анемията представлява хематологично състояние, което се характеризира с нарушения в състава и функциите на кръвта и намалено количество червени кръвни клетки. Еритроцитите са отговорни за пренос на жизненоважния кислород до всяка човешка клетка и недостатъчното им количество в кръвта води до негативни последици за здравето като силна физическа и психическа умора, затруднения в дишането, намалена концентрация, бледа кожа, нарушения в ритъма на сърцето и други.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Вегетарианството и веганството могат да доведат както до желязодефицитна анемия, така и до дефицит на витамин B12. Обикновено вегетарианците изключват основно месо и месни продукти и те са най-застрашени от желязодефицитна анемия. Веганите обаче спират консумацията на всякакви животински продукти като месо, яйца, млечни храни и дори мед и затова при тях анемията може да бъде предизвикана от дефицит на витамин B12.

Въпреки че съществуват растителни източници на желязо, за съжаление те не се усвояват така добре от организма. Този тип желязо се нарича нехемово и се открива основно в храни като зелени листни зеленчуци, варива, сусам и други семена, ядки и сушени плодове и др. Хемовото желязо, от друга страна, е с по-висока усвояемост и се съдържа само в месото и органите на животните. Затова вегетарианците и веганите са толкова предразположени към недостиг на този жизнен минерал.

Анемия при вегетарианци и вегани – какво е решението?

Когато човек е твърдо решен да спре всякаква консумация на месо и месни продукти, е добре да помисли за алтернативни източници на качествено желязо в комбинация с витамин B12, за да се предотврати развитието на анемия. Въпреки ниската усвояемост на нехемовото желязо, те не бива да се отказват от консумацията на растителни източници на желязо, но в допълнение могат да добавят към режима си прием на Фоливит Феро/Folivit® Fero – природно средство за овладяване на анемия. Независимо каква е причината за недоимък на желязо и/или витамин B12, Фоливит Феро е универсално средство при анемия и съдейства за подобряване на процеса на кръвообразуване.

borola

Сподели:
Scroll to Top