анемия

Кога анемията сигнализира за по-сериозен проблем?

Анемия се развива, когато се понижи количеството на еритроцитите в кръвта или съдържащият се в тях хемоглобин. И в двата случая клетките, тъканите и органите в тялото страдат от недостиг на кислород. Срещу анемия трябва да се действа своевременно за възстановяване на нормалните газообменни функции на кръвта и избягване на усложненията.

Основни типове анемия

Анемията може да е наследствена или придобита, вследствие дефицит на определени нутриенти в организма.

Ще разгледаме основните типове придобита анемия:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

1. Желязодефицитна анемия – най-често срещаният тип. Развива се при недостиг на желязо, породен от недостатъчен прием или затрудненото му усвояване в стомаха.

2. Анемия с дефицит на фолиева киселина – развива се при недостатъчен прием на фолиева киселина (витамин B9).

3. Анемия с дефицит на витамин B12 – появява се при намален прием или нарушена абсорбция на витамин B12 (цианкобаламин).

4. Анемия, причинена от хронично заболяване – в този случай анемията се явява не толкова основно заболяване, колкото симптом за наличие на подлежащ здравословен проблем.

Какъв може да е скритият проблем при анемия, причинена от хронично заболяване?

Анемия може да се развие поради много причини, различни от дефицита на горепосочените нутриенти. Например друга основна причина за поява на анемия може да бъде протичащо някъде в тялото възпаление. В такива случаи имунната система превключва в режим на защита. Това забавя метаболизма на желязото в организма и серумните му нива падат, редом с тези на хемоглобина в еритроцитите.

Анемия, породена от възпалителни процеси, е често срещан проблем при хора, страдащи от:

  • ревматоиден артрит
  • бъбречно заболяване
  • проблеми с черния дроб
  • заболяване на щитовидната жлеза и др.

По симптомите и по ниските нива на желязо и хемоглобин анемията, породена от хронични заболявания често се бърка с желязодефицитната анемия. Лечението при двете заболявания обаче е строго специфично. Затова трябва много точно да се установява конкретната диагноза при всеки, проявяващ симптоми на анемия. Това е от ключово значение не само за справяне с анемията, но и за предотвратяване на усложненията. Защото лечението, прилагано при желязодефицитна анемия може само да усложни състоянието на хората, при които анемията е предизвикана от подлежащо заболяване.

 

borola

Сподели:
Scroll to Top