стомашен байпас

Как да избегнем анемия при стомашен байпас?

Поставянето на стомашен байпас е най-модерният метод за бързо отслабване при хора с наднормено и свръхтегло. Методът е оперативен и включва изолирането на част от стомаха в отделен сегмент, чието съдържимо се изнася директно в долния край на тънкото черво. Целта е калориите в състава на тази храна да не се усвояват по протежението на чревния тракт и да се изнасят от тялото. Наред с този позитивен ефект върху теглото обаче стомашният байпас може да създаде риск от анемия. Каква е връзката между двете състояния и защо профилактиката на анемията е водеща задача за хората, които имат поставен стомашен байпас?

Стомашен байпас и анемия

Стомашният байпас намалява сериозно секреторния потенциал на стомашната лигавица. Част от секретираните от нея ензими и други продукти остават недостъпни и директно се изхвърлят от организма. В червата постъпват в недостатъчни количества, а някои от тези продукти имат ключова и незаменима роля за усвояването на витамините от храната.

Сред витамините, чието усвояване е най-силно компрометирано при поставяне на стомашен байпас, е витамин B12. Той се всмуква в чревния тракт, но за целта е необходимо да постъпи в него в комплексна форма, свързан със специфичен протеин-преносител (т.нар. вътрешен фактор). Той се секретира именно в стомаха. По-ниските му количества в стомаха след поставяне на байпас води до намаляване количеството на постъпващия в червата комплекс от витамин B12 и протеин-преносител. Това от своя страна води до по-малко количество всмукан в червата витамин B12. С времето се стига до траен дефицит на витамин B12 в кръвта, а крайният ефект е развитието на анемия.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Стомашен байпас е удачно и все по-често прилагано средство за справяне с наднорменото тегло, но ползата от него е налице само тогава, когато се профилактира риска от поява на анемия с дефицит на витамин B12. Хората, които се подлагат на тази процедура, трябва да си набавят допълнителни количества витамин B12 в лесно усвоима форма.

Профилактика на анемията след поставяне на стомашен байпас

Природният продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero съдържа оптимални дневни дози лесно усвоим витамин B12 само в една капсула. Фоливит Феро е препоръчително превантивно средство срещу анемия не само след поставяне на стомашен байпас, но и при всеки случай на риск от поява на анемични състояния.
Фоливит Феро съдържа витамин B12, желязо и фолиева киселина – трите основни продукта, необходими за поддържане на кръвотворните функции, профилактика и лечение на анемия от всякакъв тип при хора на всякаква възраст.

borola

Сподели:
Scroll to Top