анемия

Анемия при хора с наднормено тегло

Обикновено с прилагателното „анемичен“ окачествяваме човек, който е слаб, безжизнен и преди всичко изпит. Хематолозите обаче биха определили употребата му като неуместна, тъй като практиката им изобилства от случаи на хора с наднормено тегло, страдащи от анемия. Според официалната статистика 28% от жените и 24% от мъжете, страдащи от затлъстяване, са развили това симптоматично състояние. Какви са основните причини?

Защо страдащите от наднормено тегло попадат в клопката на анемия?

Нездравословно хранене

Неправилното хранене е основен провокиращ фактор не само за покачване на килограми, но и за развитие на анемия. Консумирането основно на въглехидрати е бич за организма. В дългосрочен план освен до неприятни последици за външния вид, води и до отклонения в нормалната структура и функция на кръвта. Ниският прием на протеини от животински произход, които съдържат желязо, зеленолистни зеленчуци, източник на витамин B12 и плодове, богати на витамин C, способстващи за пълноценното усвояване на желязото, предизвикват недостиг на най-важните съставки, необходими за образуване на червените кръвни телца и хемоглобина и нарушават кръвообразуването.

Прекомерна консумация на фибри

Зеленчуците, пълнозърнестите храни, ядките, сушените плодове и семената са източник на баластни вещества, които допринасят за редуциране на теглото. Именно поради това те присъстват често на трапезата на хората, които се борят с излишните килограми. Хематолозите обаче алармират, че с приема на влакнини трябва да се внимава. В прекомерни количества те могат да попречат на усвояването на важни витамини и минерали, което е предпоставка за поява на анемия.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Метаболитни и ендокринни заболявания

Обикновено, когато причината за наднорменото тегло или затлъстяване се крие в нарушената функция на щитовидна жлеза или във високите нива на кръвната захар, засегнатите се придържат към диета, богата на фибри и бедна на храни, съдържащи желязо. И макар тази рестриктивна диета да е доказала своята ефективност при сваляне на килограми, тя е печално известна и със „способността“ си да предизвиква анемия.

Как хората с наднормено тегло да се излекуват от анемия по природен начин?

Терапевтичните методи, които се прилагат за лечение на анемия при хора, страдащи от затлъстяване, не се различават от общоприетите правила за овладяване на състоянието. Препоръките на специалистите са насочени основно към спазване на балансиран режим на хранене и прием на природни продукти за възстановяване на дефицитите.

Фоливит Феро/Folivit® Fero е високоефективно хематологично средство от най-висок клас, специално създадено, за да противодейства на всички видове анемия. Неговите активни съставки – желязо (като железен фумарт), фолиева киселина и витамин В12, са трите най-важни вещества, необходими за образуването на червените кръвни телца и хемоглобина. Благодарение на мощното си допълващо действие те активират и стимулират производството, деленето и узряването на еритроцитите и синтезът на хемоглобин в тях. Фоливит Феро е икономически изгоден и не предизвиква странични ефекти. Оплакванията на засегнатите напълно отшумяват при прием на 1 течна капсула дневно след хранене в продължение на минимум 3 месеца.

borola

Сподели:
Scroll to Top