анемия

Анемия предизвикана от минерален дефицит

От столетия медицината развива и разширява възгледите си относно нуждите, дозите и гледната точка за различните микро- и макроелементи. Така се стига до решенията за оптималния минерален прием. В глобален мащаб все още има някои различия между препоръчителните дози. Пример за това са разлики в оптимумите, препоръчвани в Европейския съюз и тези, препоръчвани в Съединените щати.

Минерален дефицит = анемия

Индивидуалните нужди от минерали се различават при всеки човек. С нарастване на физическите натоварвания например, дозите се променят според вида дейност, която се практикува. Какво се случва, когато по някаква причина количеството минерали спадне за дълго време под оптималната доза? Появява се минерален недостиг и анемия.

Минерален недостиг – рискови фактори

Обикновено минералният дефицит е вследствие на заболяване или е предизвикан от продължително боледуване, свързано с обезводняване. Но кои всъщност са рисковите фактори за появата на минерален недостиг и анемия?

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро
  • Нередовно хранене – честа практика при много работещи хора. Стандартна балканска диета – цял ден кафе, накрая обилна вечеря с алкохол.
  • Тютюнопушене
  • Редовна консумация на алкохол
  • Хранително меню, в което липсва сол в комбинация със спорт
  • Отсъствие на пресни плодове и зеленчуци от хранителното меню
  • Ежедневна свръхинтензивна спортна дейност – анемията е често срещана при спортуващите, главно заради честото и продължително потене
  • Прием на диуретици (обезводняващи средства) – приемът им трябва да става само след лекарско предписание

Трябва да споменем, че от една страна недостигът на минерали създава риск от анемия, но от друга свръхконсумацията им също е вредна за здравето. Прекомерният прием на минерали като мед, флуор, йод, желязо, манган, селен и цинк, увеличава риска от минерална токсичност.

Балансирайте минералния недостиг/излишък и избегнете анемията

Вместо да се лутате между минералния недостиг и минералния излишък, най-добре е да си направите изследвания. Те може да включват:

  • Минерален анализ на косъм от коса
  • Минерален анализ на кръвта
  • Минерален анализ на урина и др.

За постигане на минерален оптимум е добре да обърнете внимание и на диетата си. Не е нужно да „гледате“ към най-различни вредни медикаменти. Възможно е любимото ви броколи например да съдържа в пъти повече от отделните химични елементи. Също така приемът на природен продукт против анемия значително ще окаже благоприятен ефект върху кръвообразуването.

Природният продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero съдържа трите най-важни съставки, необходими за образуването на червените кръвни телца и хемоглобина – желязо, фолиева киселина, витамин В12. Тази оптимална комбинация оказва комплексна помощ на организма и свежда до минимум риска от появата на анемия.

borola

Сподели:
Scroll to Top