диета при анемия

Анемия: диета при анемия с изпробван ефект

Клиничната практика отдавна е доказала колко силна е зависимостта анемия – диета. Придържането към определена диета при анемия е от ключово значения за бързото й овладяване. Освен това рационалното хранене е и ключова превантивна мярка за защита от анемия.

Огромната роля на специфичната диета в превенцията и лечението на анемия е добре да бъде ясна на всеки. Настоящата статия ще посветим именно на значението на диетата при анемия и на това какво трябва да включим допълнително към нея за максимална подкрепа на организма.

Диета при анемия

С какво е по-различна диетата при анемия от другите режими за здравословно хранене? Анемия се развива вследствие трайното установяване на едно от трите състояния:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Това са състояния с трайно негативни последствия върху организма. Крайният ефект от появата и на трите е свързан с нарушаване на кръвотворните процеси. Кръвните изследвания обикновено показват:

  • понижен хемоглобин
  • ниски еритроцити
  • наличие на безформени и нефункционални еритроцити в кръвта

За профилактиката и овладяването им е необходимо да се преодолее дефицита на желязо, фолиева киселина или витамин B12. Затова специфичната диета при анемия включва продукти с високо съдържание именно на тези вещества.

Желязо. Това е елементът с най-сериозно влияние върху производството на хемоглобин и еритроцити. Железен дефицит се установява в случаи на обилно кръвотечение или менструация, колит или при затруднено усвояване на желязо в червата.

От ключово значение е назначаваната диета при анемия да включва храни, богати на желязо в лесноусвоима форма (хемово желязо). Това са животински продукти като червено месо и други високопротеинови продукти. Диетата при анемия трябва да включва и богати на желязо растителни продукти като листни зеленчуци, зърнени закуски, бобови и др. За препоръчване е храните, богати на желязо да се консумират успоредно с такива, богати на витамин C за повишаване абсорбцията на желязо. Това е важно условия за повишаване ползите от всяка диета при анемия.

Фолиева киселина. За повишаване количеството на фолиевата киселина в назначаваната при анемия диета може да се разчита на: кафяв ориз, пилешки и пуешки дреболии, бобови продукти, спанак, броколи и др.

Витамин B12. Дефицит на витамин B12 е често срещан проблем при вегани, възрастни хора и такива с хронични стомашно-чревни проблеми. За тези групи комплексната диета при анемия трябва да включва повече продукти, богати на витамин B12. Това са най-вече животински храни като черен дроб, яйца, млечни продукти, червени меса, риба (скумрия и сьомга) и др.

Диета при анемия – допълнение

Рационално и научно обосновано допълнение към всяка диета при анемия е природният продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero. В състава му са включени трите най-важни компонента на диетата при анемия при това в оптималните им дневни дози. С приема на Фоливит Феро се гарантира успешното и бързо лечение на анемия и защита от евентуалните й усложнения.

borola

Сподели:
Scroll to Top