желязодефицитна анемия при деца

Желязодефицитна анемия при деца – не пренебрегвайте проблема!

Състоянието желязодефицитна анемия при деца вече не е такъв голям проблем, както в миналото, но все пак изисква наблюдение и правилен подход. Важно е родителите да бъдат особено внимателни към индикациите за ниско желязо при децата. Недостигът му крие сериозни последици за здравето на малчуганите. Разберете повече за състоянието и какви мерки да предприемете за доброто на вашите деца.

Желязодефицитна анемия при деца – защо е важно желязото?

Този тип анемия се характеризира с недостиг на желязо в кръвта. В следствие, на което в тялото на човек се синтезират по-малко червени кръвни клетки – еритроцити, които са с намален размер и съдържанието на хемоглобин в тях е по-ниско. Освен това желязото е жизненоважен елемент, който изпълнява редица функции, най-важните от които са:

  • Помага за транспортиране на кислород до органите и тъканите в тялото
  • Подпомага смилането на храната и регулиране на растежа на клетките
  • Помага на мускулите и организма да използват кислород
  • Помага за развитието на организма

Причини за развитие на желязодефицитна анемия при деца

Нека първо да отбележим, че в развитите страни, осигуряването на достатъчно количество желязо не е проблем. Все пак в различните възрасти съществува опасност от желязодефицитна анемия при деца от:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро
  • 6 месечна възраст, когато децата използват своите запаси от желязо за производство на еритроцити
  • След 6 месечна възраст, когато започва захранването им с храна, различна от кърмата или адаптираното мляко
  • От 1 до 3 годишна възраст, ако хранителният режим е недобре балансиран, тоест не консумират достатъчно храна, богата на желязо

Признаци на разпознаване на желязодефицитна анемия при деца

Много често симптомите на този тип анемия остават незабелязани, но неглижирането им може да доведе до изоставане в растежа и развитието на детето. Затова, ако наблюдавате следните признаци:

  • Бледа кожа
  • Отпадналост
  • Учестено дишане
  • Ускорен пулс
  • Сенки под очите
  • Понижен апетит
  • Апатия към заобикалящия свят
  • Студени крайници
  • Чести инфекции,

е добре да се свържете с лекар и да предприемете необходимите мерки за справяне с проблема и поддържане доброто здраве на детето. В по-редки случай желязодефицитна анемия при деца може да отключи така нареченият синдром на Пика – желание за ядене на пръст, глина, тебешир и др.

Как да се справим с проблема желязодефицитна анемия при деца?

Във всяка възраст нуждите на детският организъм от желязо се променят в различите периоди от израстването. За да се предотврати загубата му, най-важното нещо е децата да изградят добри хранителни навици и да се консумира разнообразна храна, богата на желязо. Трябва да се приема достатъчно количество месо, тъй като то е с най-високо съдържание на елемента и се усвоява най-добре от организма. Според специалистите децата подлагани на диети, насърчавани да изберат само един тип хранене и изключването на определени групи храни от менюто им води до негативни последици за цялостното функциониране и развитие на техния организъм. За малчуганите с доказана желязодефицитна анемия се препоръчват редовни изследвания и прием на съответните лекарства, назначени от лекар специалист в областта.

Природно решение за желязодефицитна анемия при деца

Освен горепосочените мерки, според препоръката на все повече специалисти у нас, вие родители спокойно може да се доверите на Фоливит Феро / Folivit® Fero. Този изцяло натурален продукт спомага за компенсиране на дефицитите и възвръщане на нормалните стойности на желязо. Всяка капсула доставя на организма оптимални количества от минерала, фолиева киселина и витамин B12. Неговото действие стимулира образуването на червените кръвни клетки, което води до повишаване на хемоглобина в кръвта. Продуктът е подходящ за прием както от деца, така и от възрастни. A за по-бързото и цялостно усвояване от организма допринася иновативната фармацевтична форма – течни капсули (Solucaps). Прима се удобно, само по 1 капсула дневно, след хранене. Препоръчва се за максимален ефект да се приема дълго време.
Може да намерите продукта в аптеките в страната или да го поръчате онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top