храни при анемия

Най-добрите храни при анемия – за всеки по нещо!

Най-добрите храни при анемия са естествена и първа помощ за овладяване на неприятното състояние. Нека първо да кажем, че желязото е микроелемент, който изпълнява много важни функции в тялото. Благодарение на него се синтезира хемоглобин – протеин, който се намира в червените кръвни клетки и транспортира кислород в тялото. От казаното до тук става ясно, че поддържането му в оптимални нива е жизненоважно за всеки човек. Затова и в статията сме подготвили кратък списък с храни, които са богати на желязо. Там може да намерите и такива от растителен произход, подходящи за вегетарианци и вегани.

Месо – една от най-основните храни при анемия за набавяне на желязо

Според специалистите диетолози, човек не трябва да се лишава от месо и то е един от основните източници на желязо. Най-добро е червеното месо, в частност телешкото, тъй като то е най-бързо усвоимия източник на микроелемента и доставя на организма около 22% от нужната дневната доза. Консумирането на телешки черен дроб се препоръчва най-вече за хората, страдащи от анемия. Черният дроб се усвоява много добре от организма и освен това съдържа малко количество мазнини и калории, а е богат на аминокиселини и витамини от групата B, A и D. В 100 гр телешки дроб например се съдържат около 7 мг желязо.

Морски дарове – екзотичните храни при анемия

Морските дарове са добър източник на желязо, като 6 на брой стриди доставят около 4,9 мг от него. Освен това в тях се съдържа и 31,8 гр цинк, който помага на имунната система да се бори с болестотворни микроорганизми, и витамин B 12 – 13,6 мкг, за здрави нерви и кръвни клетки.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Бобови храни при анемия в помощ на вегетарианци и вегани

Бобовите храни са шампиона по съдържание на желязо сред растителните продукти. Най-открояващият е белия фасул, като 100 гр от него доставят около 6,6 гр необходима доза желязо. Освен това той е богат на фибри, калии, калций и витамини от групата B. За да се разгърнат и да се усвоят добре полезните вещества в боба е необходимо той да се комбинира със зеленолистни зеленчуци, богати на витамин C.

Зеленолистни зеленчуци – храни с многобройни ползи, включително и при анемия

Това са едни от най-добрите източници на желязо, особено за хората които не консумират месо и животински продукти. Такива като зеле, листно цвекло и бок-чой съдържат от 0,99 до 2,15 гр желязо. Първенец сред тъмно листните зеленчуци е спанакът. Само в 100 гр от него има 13,5 мг желязо. Освен това той е богат на фолиева киселина, бета каротин, и витамин C, които влияят на имунната система и доброто й функциониране.

Добавяне на природно средство към храните при анемия за по-бърз и добър ефект

Освен да спазват диета, за хората които страдат от анемия е препоръчително и прием на допълнително средство. В този случай напълно подходящ се оказва природния продукт Фоливит Феро / Folivit® Fero. Той е хематологично средство с благоприятен ефект върху кръвообразуването и преодоляването на анемични състояния. Действието му се дължи на добре подбрания състав, в който влизат трите основни елемента за правилно кръвотворене – желязо – 15 мг, фолиева киселина – 400мгк и витамин B12 – 9мгк. Благодарение на неговото действие се стимулира образуването, узряването и деленето на червените кръвни клетки, и се повишават нивата на хемоглобина в кръвта. Дозира се изключително удобно, само по 1 капсула дневно, след хранене. За оптимален ефект се препоръчва продължителен прием, минимум 3 месеца.

Можете да го откриете в аптеките в страната или да го закупите онлайн от електронен магазин Момо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top