дефицит на B12 симптоми

Дефицит на витамин B12 – симптоми, за които трябва да знаете!

Съществуват различни симптоми на дефицит на витамин B12, които ще ви подскажат, че е време да предприемете действия. Витамин B12 играе важна роля в синтеза на ДНК, производството на червени кръвни клетки и енергия, и правилното функциониране на нервната система. Тъй като този витамин не се синтезира в организма, той трябва да се набавя отвън. Обикновено липсата му се дължи на неправилна диета, определени медицински състояния или употреба на лекарства, които водят до неговото изчерпване.

Кои хора попадат в риск от дефицит на B12 и съпътстващите симптоми?

С напредване на възрастта капацитетът на тялото да усвоява витамин B12 от храната започва да намалява. Поради тази причина дефицитът на B12 е по-разпространен сред възрастните хора в сравнение с младите. Освен тях обаче има и някои категории, които основно страдат от намалени нива на витамина. Такива са:

  • Хора, които се придържат към строга веган диета
  • Пациенти приемащи антиацидни лекарства за киселини в стомаха, за дълъг период от време
  • Хора претърпели операция за отслабване

За съжаление симптомите на дефицит на витамин B12 се появят в късен етап и отсяването и диагностицирането им може да отнеме години. Затова и по-надолу в статията сме съставили списък на такива, които подсказват, че със сигурност има проблем с нивата на витамина в организма.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Орални симптоми на дефицит на витамин B12

При хора с дефицит на витамина може да се появи стоматит с множество язви в устата, придружен с парене и сърбеж. Освен това при намалени нива на B12 е характерно и състояние наречено глосит. Това е, когато езикът в устната кухина променя цвета и формата си и изглежда червен и подут. Освен това повърхността му става гладка, тъй като папилите съдържащи вкусовите рецептори се разтягат и изчезват. Тези две състояния са характерни както за хора с анемия, свързана с дефицит на B12, така и като ранни симптоми за това.

Умора – един от често срещаните симптоми при дефицит на B12

Клетките в тялото се нуждаят от витамин B12, за да функционират правилно. При недостиг на витамина, може да се намали нормалното производство на червени кръвни клетки. Това може да наруши доставката на кислород до тъканите и органите в организма. А това от своя страна да доведе до умора и слабост.

Чести главоболия – симптом, който подсказва за дефицит на B12

Един от най-често срещаните симптоми на дефицит на B12 са повтарящите се главоболия, както при възрастни, така и при деца. Те са част от неврологичните странични ефекти, които са причинени от недостиг на витамина. Едно проучване от 2019 година, направено върху 140 човека, половината от които са имали мигрена, установява че хората страдащи от мигренозното състояния, са със значително по-ниски нива на витамин B12, в сравнение с останалите.

Изследванията все още продължават да проучват дали добавянето на витамина може да подобри симптомите на мигрена при някои хора.

Трудно концентриране и проблеми с паметта – издайнически симптоми на дефицит на B12

Дефицитът на B12 има силно въздействие върху централната нервна система. Хората с ниски нива на B12 може да се почувстват замаяни и объркани, и да срещат трудности при концентриране и изпълняване на задачи. Възрастните хора са особено изложени на риск от тези нежелани реакции, тъй като рискът от дефицит на В12 нараства с напредване на възрастта.

Природен продукт с доказано действие при симптоми на дефицит на B12

Фоливит Феро / Folivit®Fero е мощно природно хематологично средство с добре подбран състав. В него се съдържат оптимални количества витамин B12, фолиева киселина и желязо. Тези съставки успяват да попълнят дефицитите в организма и участват пряко в кръвообразуването, и подпомагат лечението на анемии. Иновативната форма на капсулите – Solucaps, гарантира бързото и пълното им усвояване от организма. Освен това продължителната му употреба не носи риск за здравето и продуктът е напълно подходящ за прием и през бременността.

Може да се намери в аптеките или да се поръча онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top