червени кръвни клетки

Червени кръвни клетки в разпад и космическа анемия

Пътуването в Космоса може да доведе до намаляване на червени кръвни клетки/телца (еритроцити) и поява на космическа анемия. Това сочи първото по рода си проучване на канадски учени. Резултатите са публикувани в сп. Nature Medicine.

Анализ на 14 астронавти показва, че организмът им унищожава 54% повече червени кръвни клетки в Космоса, отколкото на Земята

„Още от първите космически мисии се съобщава за развитие на космическа анемия след завръщане на астронавтите на Земята. Причината за това обаче не беше известна. Нашето проучване е първото, което доказва, че в Космоса се унищожават повече кръвни клетки. Като това продължава по време на цялата мисия“. Коментарът е на водещия автор на проучването д-р Гай Трудел. Той е рехабилитатор и клиничен изследовател в болница в Отава и професор в университета на Отава.

Д-р Трудел и екипът му правят своето откритие благодарение на:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро
  • специално разработени методи и техники за точно измерване на нивото на разрушените червени кръвни телца

Въпросните методи и техники са адаптирани за събиране на проби на борда на Международната космическа станция. В лабораторни условия изследователите измерват минималното количество въглероден оксид в дихателни проби на астронавтите.

Тук е мястото да уточним, че…

  • при всяко разрушаване на една молекула хем (пигментът, придаващ червения цвят на кръвта) се синтезира една молекула въглероден оксид

„За щастие, наличието на по-малко еритроцити не е проблем в Космоса, където тялото е в безтегловност. Последиците от анемията се усещат при кацане на Земята и появата на гравитация“, казва д-р Трудел.

Констатацията, че пътуването в Космоса води до повишено разрушаване на еритроцити има следните последствия:

  • астронавтите и космическите туристи трябва да бъдат изследвани за откриване на болести на кръвта и кръвотворните органи
  • колкото по-дълга е космическата мисия, толкова по тежка е анемията
  • необходимо е специално меню за астронавтите за повишаване на еритроцитите
  • не е ясно колко дълго тялото може да издържи на повишеното разрушаване на червени кръвни телца

Откритието може да е от полза и тук на Земята особено при хора, развили анемия след дълго обездвижване. Д-р Труден подозира, че механизмът на тази анемия е сходен с космическата.

За здрави червени кръвни клетки и по-малък риск от анемия специалистите у нас горещо препоръчват…

Фоливит Феро/Folivit® Fero – изцяло натурално хематологично средство против анемия, което оказва благоприятен ефект върху кръвообразуването (хемопоезата). Активните съставки са вещества с изключително важна роля за образуване на еритроцитите и хемоглобина. Всяка течна капсула (Solucaps) снабдява организма с:

Продуктът има удобен прием. Дозировката е по 1 течна капсула дневно, след хранене. Подходящ за бременни и кърмещи жени. Наличен е в аптечната мрежа в страната и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top