сърповидно-клетъчна анемия лечение

Сърповидно-клетъчна анемия – ново потенциално лечение

Учени смятат, че са открили пътя за лечение на сърповидно-клетъчна анемия. Тепърва предстои да се установи ефикасността на терапията.

Ето какво е възможното лечение на сърповидно-клетъчна анемия

Д-р Мартин Стайнбърг коментира резултатите от проучването. Той е професор по медицина в Бостънския университет в САЩ и хематолог в медицински център „Бостън“ (BMC). Изказването е поместено в New England Journal of Medicine.

От думите на проф. Стайнбърг става ясно, че това е първата успешна генна терапия за лекуване на сърповидно-клетъчна анемия. Тя се състои в добавяне на ген към кръвните стволови клетки на пациента. Това се прави с цел предотвратяване на усложненията на сърповидно-клетъчната анемия.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

„Генната терапия с автоложни стволови клетки предоставя възможност за лечение на пациентите, без да се налага имуносупресия“, казва проф. Стайнбърг.

Тук е мястото да кажем, че автоложни са стволовите клетки, които идват от лицето, което получава трансплантацията.
След прилагане на терапията пациентите в проучването не са имали симптоми на сърповидно-клетъчна анемия. Въпреки това проф. Стайнбърг отбелязва, че:

Според него намалената продължителност на живот на червените кръвни клетки би могла да е свързана с дългосрочни усложнения

Той е на мнение, че за да се доверят на това трудно и скъпо лечение:

  • пациентите трябва да са сигурни, че то е с висока успеваемост

„Към момента все още не знаем доколко са стабилни резултатите. Погледнати през призмата на изследването обаче перспективите изглеждат добри“, казва проф. Стайнбърг. Все пак той не крие, че колкото и високоефективна да е една генна терапия:

  • тя няма силата да подобри здравословното състояние на повечето пациенти със сърповидна анемия по света

„Повечето страдащи от този вид анемия са от Африка и Индия, където достъпът до високотехнологична медицинска помощ е ограничен. Нужни са повече лекарства, които да се приемат през устата и да повишават нивото на феталния хемоглобин (HbF) в кръвта. Това може да помогне на високорисковите популации за това заболяване“, заключава проф. Стайнбърг.

Тепърва предстои да се разбере дали въпросното лечение на сърповидно-клетъчна анемия е ефективно

Пациентите с тази диагноза обаче нямат време да чакат. Специалистите у нас препоръчват на хората с леки форми на това заболяване да компенсират дефицитите, довели до появата му с Фоливит Феро/Folivit® Fero. Продуктът е изцяло натурален и напълно безопасен. Комбинира в едно три от най-важни вещества за образуване на еритроцитите и хемоглобина. Всяка капсула съдържа оптимално количество:

Съставките се допълват и взаимно усилват действието си. Ефективността на продукта е повишена допълнително чрез иновативните течни капсули (Solucaps), които позволяват по-бързо и цялостно усвояване на активните вещества.
Търсете в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top