ниски нива на желязо

Ниски нива на желязо и нарушена мозъчна функция

Наличието на ниски нива на желязо в организма е свързано с увреждане на когнитивните функции. Това установява изследване на двама учени от Факултета по науки за храненето в Щатския университет на Пенсилвания (PSU). Резултатите са публикувани в сп. The Journal of Nutrition, издавано от Американското дружеството по хранене (ASN).

Ниски нива на желязо и нарушения във функцията на мозъка според проучването

Целта на учените е да проследят влиянието на железния дефицит върху умственото представяне на жени в репродуктивна възраст без анемия. С оглед на това те провеждат изследване сред 127 жени на възраст между 18 и 35 години. Подлагат ги на когнитивни тестове и изследват техните хематологични показатели.

Наред с всичко друго учените измерват нивата на:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Учените провеждат тестове за измерване на когнитивните функции на участничките, включващи задачи за инхибиращ контрол, планиране, внимание и работна памет.

Резултатите са повече от интересни

От сравнителния анализ на данните става ясно, че ниските стойности на желязо в кръвния серум са свързани с:

  • по-лошо време за реакция
  • по-лош инхибиторен контрол
  • по-лоша способност за планиране

Интересно и в същото време неочаквано за учените е наблюдението, че изследваните жени с най-високи нива на желязо имат лоша работна памет. Изследователите отдават трудностите, които тези участнички срещат при запаметяване на задачи за деня, на нарушение на връзките между префронталния кортекс и хипокампуса.

Поясняваме, че:

  • префронталният кортекс е част от мозъка с основна роля в когнитивните функции – памет, концентрация, работна памет и изпълнение на задачи
  • хипокампусът е дял от мозъка, отговорен за дългосрочната памет и пространствената ориентация

Въз основа на резултатите учените стигат до заключението, че нивата на желязо са от съществено значение за добрата работа на мозъка.

Изцяло природен продукт за повишаване на ниски нива на желязо в организма

Работещото решение от природата срещу дефицит на желязо в кръвта у нас е приемът на Фоливит Феро/Folivit® Fero. Продуктът е напълно безопасен и е подходящ за всички нуждаещи се. Освен оптимално количество желязо под формата на железен фумарат той снабдява организма с фолиева киселина и витамин В12. По този начин формулата съчетава в едно трите най-важни съставки, необходими за образуването на червените кръвни телца и хемоглобина. Активните съставки участват пряко в кръвообразуването (хемопоезата) и взаимно допълват ефекта си.

Продуктът има удобен прием, което е предпоставка за стриктно придържане към терапията и по-добри резултати. Дозировката е по 1 течна капсула дневно, след хранене. Наличен е в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top