сърповидна клетъчна анемия

Сърповидна клетъчна анемия – упражненията помагат

Леките до умерени тренировки са безопасни и дори полезни при сърповидно-/сърповидна клетъчна анемия. Това установява проучване и така оборва схващането, че упражненията трябва да се избягват от пациентите с тази диагноза.

Резултатите са публикувани в изданието на сп. Blood от 19 ноември 2019 г.

Сърповидна клетъчна анемия и ползи от упражненията с ниска до умерена интензивност

Сърповидно-клетъчната анемия дава своето отражение върху кръвообращението и то не бива да се натоварва излишно. Пренебрегването на това правило увеличава риска от сърдечни проблеми и поява на силна болка при някои пациенти. Именно поради това пациентите се съветват да избягват упражненията (особено интензивните).

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

„С понижаване интензитета на тренировката опасността от здравословни проблеми намалява и клони към нула“. Това заявява с увереност водещият автор на изследването Лоран Месоние от университета „Савоа Мон Блан“ в Анси, Франция.

Оглавяваният от него екип провежда проучване сред 40 души с диагноза сърповидно-клетъчна анемия. Те са разделени на случаен принцип в две групи. Участниците в първата група са с ниска физическа активност, докато тези от втората група 3 пъти седмично правят 40-минутни тренировки на велоергометър с умерена интензивност. Упражненията са съобразени със състоянието на доброволците.

След 8 седмици е взета биопсия на мускулна тъкан от бедрото на хората от двете групи.

А ето ги и резултатите

Анализът на пробите показва подобрение в състоянието на хората от „активната“ група. При тях се наблюдава значително увеличаване на капилярната плътност и повишаване броя на капилярите на мускулните влакна. Така кислородът и хранителните вещества достигат безпрепятствено до кръвта и мускулите.

Данните сочат също подобрение на мускулната функция и на физическия капацитет (способност да се извършва физическа дейност) при физически активните хора. Някои пациенти дори съобщават за подобряване на съня, концентрацията и социалните контакти.

„Редовното практикуване на упражнения с ниска до умерена интензивност може да повлияе положително на физическото състояние и качеството на живот при сърповидно-клетъчна анемия. Нужни са обаче още изследвания, които да потвърдят резултатите“, заявява Месоние.

При лека форма на сърповидна клетъчна анемия е от полза и един изцяло природен и безопасен продукт

Фоливит Феро / Folivit® Fero комбинира в едно три от най-важни вещества за образуване на червените кръвни клетки (еритроцити) и хемоглобина.

Всяка капсула съдържа оптимално количество:

Мощната природна формула активира процесите на делене, узряване и диференциране на еритроцитите.
Ефективността на продукта е повишена допълнително чрез иновативните течни капсули (Solucaps), които позволяват по-бързо и цялостно усвояване на активните вещества.
Търсете в аптеките или поръчайте още сега от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top