старческа анемия

Старческа анемия – причини, последици и решения

Близо 13 на 100 от хората над 70 години имат т.нар. старческа анемия. Кои са факторите, водещи до това състояние на кръвта, какви са възможните последствия и кое е решението? Отговорите даваме в редовете по-долу.

Основни предразполагащи причини за развитие на старческа анемия

Анемията в старческа възраст е с мултифакторен произход. Казано на разбираем език – тя може да е резултат от различни причини. Според учените в над 2/3 от случаите най-определящи за появата ѝ са хранителните дефицити и хроничните заболявания.

Статистиката сочи, че недостигът на хранителни вещества в организма е причини за приблизително 34% от случаите на анемия при възрастните, а заболяванията с хроничен ход – за 33%. При над 30% от засегнатите причината за състоянието е неясна.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Основният хранителен дефицит, от който страдат хората в напреднала възраст по света, е този на желязо (20% от всички случаи на старческа анемия).

До липсата на този жизненоважен минерал се стига в резултат на:

  • хронична кръвозагуба от езофагит, гастрит, язва на стомаха или злокачествени заболявания на храносмилателния тракт
  • продължителен прием на аспирин, клопидогрел или инхибитори на протонната помпа в стомаха, които редуцират стомашната киселина

Недостигът на витамин В12 и фолиева киселина е по-рядка причина за анемия в старческа възраст и най-често се проявява в комбинация с липса на желязо.

Старческата анемия заради хронично заболяване е свързана предимно с възпалителни състояния. Тя обикновено се появява на фона на автоимунно, злокачествено или хронично инфекциозно заболяване.

Последствия от продължителна старческа анемия

При нелекувана анемия в старческа възраст има висок риск от смъртност, тежки сърдечно-съдови нарушения, когнитивни и поведенчески разстройства, намален физически капацитет, падания и фрактури. Опасността е еднаква при лица с умерена и тежка анемия.

Начини за овладяване на старческата анемия

Лечението на анемия в старческа възраст е комплексно. То включва овладяване на основното заболяване и/или компенсиране на хранителните дефицити. За изпълнение на второто условие хематолозите у нас препоръчват приема на Фоливит Феро/Folivit® Fero. Това е хематологично средство против анемия с положителен ефект върху нормалното кръвообразуване (хемопоезата). Благотворното въздействие на продукта се дължи на факта, че уникалната му формула осигурява на организма оптимално количество от трите най-важни вещества, необходими за образуването на червените кръвни телца и хемоглобина. Всяка капсула съдържа желязо 15 мг (като железен фумарат 45.60 мг), фолиева киселина 400 мкг и 9 мкг витамин В12. Активните съставки участват пряко в кръвообразуването и взаимно допълват и усилват действието си.

Продуктът е напълно безопасен. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Дозира се по 1 течна капсула дневно, след хранене. Иновативните течни капсули (Solucaps) осигуряват по-бързо и пълно усвояване на активните съставки, което е гаранция за по-мощен ефект.

borola

Сподели:
Scroll to Top