раждане и анемия

Раждане и анемия: какво е нужно да знаят бъдещите майки?

Много бъдещи майки се интересуват от темата „раждане и анемия”. Повече за анемията и влиянието ѝ върху здравословното състояние на майката и бебето – научете тук.

Анемия през бременността

Много жени развиват анемия в периода на износване на бебето. Това може да се дължи на различни причини, сред които неадекватен прием на желязо, анемични състояния преди зачеване или определени заболявания. Според специалистите, в по-голямата част от случаите, анемията през бременността се дължи на два фактора. Първият е естественото повишаване на обема на кръвта и последващото понижаване нивата на желязо в организма. Вторият е анемичност преди забременяване, и влошаване недоимъка на желязо през бременността.

Важно е да се отбележи, че жените, които планират да заченат, трябва да се изследват за анемия и при такава да овладеят състоянието. При тези от тях, които вече носят дете и са развили малокръвие, анемията се лекува по определен от лекар терапевтичен модел. Той обикновено включва промени в диетата и прием на продукти, съдържащи желязо и витамини за нормализиране на кръвообразуването.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Значение на желязото за здравето на майката и бебето

Приемът на необходимото количество желязо е много важен през бременността. Това е така, защото елементът е нужен за кръвотворене, образуване на плацента и правилния растеж и развитие на плода. Също така подобряването на кръвообразуването е важно за компенсиране на кръвозагубата по време на раждане.

При новороденото, анемията често се свързва с преждевременно раждане и раждане на бебе с ниско тегло. Тежките анемични състояния могат да повлияят бъдещото развитие на детето, повишавайки риска от забавен растеж и поведенчески нарушения. Неовладяната анемия през бременността повишава риска новороденото също да развие анемия.

Раждане и анемия

Раждането с анемия може да бъде неблагоприятно за майката по няколко причини. Анемичните родилки много по-често се нуждаят от преливане на кръв. Специалисти подчертават, че анемията в периода след раждане се асоциира с повишена тревожност, стрес и депресивни състояния. Анемичните състояния могат да нарушат когнитивните способности на майката, като така окажат негативен ефект върху връзката ѝ с новороденото.

Неовладяната анемия оказва влияние и в периода на кърмене. Тогава може да намали продукцията на кърма.

Въпреки споменатите рискове обаче, ако анемията се менажира успешно в периода на бременност, след раждане се наблюдава подобряване на състоянието.

Бременност и раждане – какво може да помогне за овладяване на анемия в тези периоди?

Анемията създава потенциални рискове за здравословното състояние на майката и бебето. За това е важно да се вземат адекватни мерки за навременна профилактика и овладяване на състоянието. За превенция и лечение на анемия, бременните жени и родилките могат да разчитат на Фоливит Феро/Folivit® Fero. Това терапевтично природно средство е със съдържание на трите основни елемента за образуване на кръвта:

  • 15 мг желязо ( като 45.60 мг железен фумарат)
  • 400 мкг фолиева киселина (витамин B9)
  • 9 мкг витамин B12

Приемът му помага за правилен синтез на хемоглобина, увеличаване броя на червените кръвни клетки и нормализиране на кръвотворенето. Благодарение на него анемичните състояния се овладяват своевременно и без рискове за здравето.

Продуктът се препоръчва за прием при планиране на бременност, в периода на бременността и до 3 месеца след раждане. Има икономически изгоден и лесен прием – по 1 течна капсула дневно, след хранене.

borola

Сподели:
Scroll to Top