желязодефицитна анемия при бременност

Желязодефицитна анемия при бременност – важна информация

Желязодефицитна анемия при бременност е често срещано хематологично състояние. Въпреки че не бива да тревожи бъдещите майки, този вид анемия също се нуждае от навременно лечение. Научете всичко необходимо за желязодефицитното състояние в следващите редове.

Какво е желязодефицитна анемия?

Желязодефицитната анемия е хематологично състояние, което се характеризира с недостиг на червени кръвни клетки или хемоглобин. Последният е основен протеин в червените кръвни телца, който пренася кислорода от белите дробове до други органи и системи в организма. Основен елемент за производство на хемоглобин е желязото. Ако в организма липсва желязо, нивата на хемоглобин падат и се развива анемия с недостиг на желязо. Симптомите, подсказващи за такава, са:

 • умора
 • физическа слабост
 • задух
 • сърцебиене
 • главоболие
 • световъртеж
 • болки в гърдите
 • раздразнителност

Защо може да се развие желязодефицитна анемия при бременност?

По време на бременност, женското тяло се нуждае от двойно повече желязо, за да произвежда повече кръв и да доставя кислород на плода. Ако в организма не постъпва достатъчно желязо се развива анемия.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Съществуват няколко основни причини за липса на желязо:

 • недостатъчен прием на желязо с храната
 • нужда от много голямо количество желязо по време на бременност (при износване на близнаци или тризнаци)
 • невъзможност за абсорбиране на желязото от чревния тракт
 • загуба на кръв поради определено медицинско състояние

Какви са рисковете при анемия по време на бременност?

Желязодефицитната анемия може да засегне функциите на мускулите и стомашно-чревния тракт. Развитието на анемия по време на бременност увеличава риска от преждевременно раждане или раждане на дете с ниско тегло. Родилките с желязодефицитна анемия могат да се нуждаят и от преливане на кръв.

След раждане, дефицитът на желязо може да се отрази върху продукцията на кърма. Новороденото също може да има ниски нива на желязо.

Какви са подходите за превенция и лечение на желязодефицитна анемия?

Пълноценното хранене помага както за профилактика, така и за лечение на малокръвие по време на бременността. В диетата на бременните жени трябва да присъстват повече източници на желязо, фолиева киселина и витамин B12. Най-добрите храни срещу анемия са червените меса, месото от органи, яйцата, рибата, нарът, червеното цвекло, зеленолистните зеленчуци, фурмите, медът. За да се стимулира усвояването на желязо от тях, е добре да се консумират заедно с източници на витамин C – домати, цитруси, ягоди.

Жените, решили да имат дете, или тези, които вече носят дете в утробата си, е добре да се консултират с лекуващия си лекар относно прием на хранителни добавки. Продуктите с нужните за бременността витамини и желязо са добро допълнение към хранителния режим.

При вече установена желязодефицитна анемия се назначава прием на продукт с желязо и витамини за нормализиране на кръвообразуването.

Препоръчван от специалистите природен продукт за овладяване на желязодефицитна анемия при бременност

За профилактика и лечение на желязодефицитна анемия на бременните жени се препоръчва прием на Фоливит Феро/Folivit® Fero. Продуктът е хематологично средство, което подпомага кръвообразуването и преодоляването на анемичните състояния. Ефектът си дължи на комбинация от трите основни елемента за правилно кръвотворене:

 • 15 мг желязо (като 45.60 мг железен фумарат)
 • 400 мкг фолиева киселина (витамин B9)
 • 9 мкг витамин B12

Всяко от тези вещества участва пряко в процеса на хемопоеза. В рационално съчетание те спомагат за повишаване нивата на хемоглобин и образуване на нови червени кръвни телца.

Продуктът се приема по 1 течна капсула дневно. Приемът може да започне с планиране на бременността, да продължи по време на нея и до три месеца след раждане. Високият профил на безопасност и висококачественият натурален състав гарантират употреба без рискове за здравето.

borola

Сподели:
Scroll to Top