при нисък хемоглобин храни

При нисък хемоглобин – вкусни храни на помощ

Силно препоръчително е при нисък хемоглобин в менюто да присъстват храни с антианемично действие. В редовете по-долу ще ви разкрием кои са те. В допъление ще предложим естествен начин, по който да усилите ефекта от храненето.

Храни, които помагат при нисък хемоглобин

Храни, богати на желязо

Хемоглобинът е желязосъдържащ протеин в червените кръвни телца (еритроцити). За да се стимулира неговият синтез, е необходимо желязо. Високо количество от този жизненоважен минерал се съдържа в:

  • черния дроб – това е един от най-богатите източници на желязо (10-13 мг на 100 г). С консумацията му обаче не бива да се прекалява, тъй като повишава холестерола в кръвта.
  • червеното и бялото месо – телешко, свинско, агнешко, пилешко, патешко и гъше доставят на организма добро количество желязо. Важно е да се има предвид, че когато става въпрос за повишаване на хемоглобина, червеното месо е за предпочитане пред бялото.
  • рибата и морските дарове – мидите, стридите, сепията и октопода са по-добри източници на желязо от рибата
  • бобовите растения – бобът, нахутът, лещата и грахът са сред варивата с най-високо съдържание на желязо
  • зеленолистните и кръстоцветни зеленчуци – манголд, спанак, броколи
  • бананите, гроздето и смокините

Добре е да се знае, че витамин C помага за по-доброто усвояване на желязото от растителен произход.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Бадеми

Вкусните ядки съдържат много мед. Този минерал стимулира производството на еритроцити и подпомага усвояването на желязото, необходимо за синтеза на хемоглобин.

Препоръчително е бадемите да се консумират, след като са били накиснати във вода между 8-12 часа. По този начин ползите от тях са по-големи.

Една шепа бадеми е напълно достатъчна за набавяне на препоръчителната дневна доза мед.

Природният продукт, който доказано усилва ефекта на посочените храни при нисък хемоглобин

Специалистите у нас препоръчват Фоливит Феро/Folivit® Fero като средство на първи избор за повишаване нивата на хемоглобин в кръвта. Положителният ефект на този висококачествен природен продукт се дължи на уникалната му формула. Всяка капсула на Фоливит Феро съдържа желязо 15 мг (като железен фумарт), фолиева киселина 400 мкг и 9 мкг витамин В12. Това са трите най-важни съставки за образуване на еритроцитите и хемоглобина. Те взаимно допълват и усилват ефекта си. Съчетани са така че да оказват благоприятен ефект върху кръвообразуването (хемопоезата).

Фоливит Феро няма противопоказания. Има отлична поносимост. Спокойно може да се приема от жени, които планират бременност или вече са бременни. Дозира се по 1 течна капсула дневно, след хранене. За постигане на оптимални резултатити се препоръчва продължителен прием.

Фоливит Феро е наличен в аптечната мрежа, в магазини „Здраве и природа“ и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top