признаци на анемия

Признаци на анемия – разпознайте червените флагове

Разпознаването на ранните признаци на анемия е от ключово значение за навременната диагностика и намеса. Това е състояние, което се характеризира с дефицит на червени кръвни клетки или хемоглобин в кръвта. Като може да окаже сериозни последици върху цялостното здраве и благосъстояние на човек. Ето защо в тази статия сме посочили явните белези на анемията.

Хронична умора при анемия – един от първите признаци на анемия

Чувството за отпадналост може да бъде породено от редица причини като натоварен работен график, стрес, недостатъчна почивка и др. Все пак обаче, когато това се превърне в ежедневие е добре да се замислите дали не става въпрос за здравословен проблем. Хроничната умора често е сред първите симптоми на анемия. Състоянието се характеризира с недостиг на червени кръвни клетки в организма и може дълго време да остане незабелязано. Сред водещите причини за развитие на анемия са кръвозагубата (включително при обилна менструация) и недостигът на хранителни вещества в менюто. Когато червените кръвни клетки не успяват да снабдят тъканите, органите и мускулите с необходимите количества кислород, те не могат да изпълняват оптимално своите функции. В резултат леките на пръв поглед ежедневни дейности изглеждат като невъзможни като се развива чувство на силна и постоянна умора.

Бледа кожа и нокти – признаци на анемия

Анемията може да се прояви видимо чрез промени в цвета на кожата и ноктите. Недостигът на кислород в кръвта се проявява с бледа кожа особено забележима в областта на лицето, устните и вътрешната обвивка на клепачите. Обяснението за тази промяна във външния вид е, че окисленото желязо в структурата на хемоглобина придава характерното червено оцветяване на кожата при здравите хора. Следователно колкото по-ниски са нивата на желязо и хемоглобин в организма, толкова по-блед вид имат пациентите. По същия начин побелелите нокътни легла, могат да бъдат издайнически признак на анемия. Наблюдавайки тези визуални знаци може да ви подтикне към по-нататъшно изследване и оценка за потенциална анемия.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Недостиг на въздух – един от изненадващите признаци на анемия

Недостигът на въздух, особено по време на физическо натоварване или дори в покой, е друг отличителен симптом на анемията. Недостатъчният брой червени кръвни клетки означава, че по-малко кислород се транспортира до тъканите. А това води до респираторен дистрес, тъй като тялото се опитва да отговори на нуждите. Човек може да открие, че се задъхва, изпитва учестено дишане или усещане за липса на въздух при минимална активност.

Косопад – подсказва за проблем

Загубата на коса е друг издайнически признак, който може да подсказва за анемия. Причината е, че ниските нива на желязо може да увредят космените фоликули и да възпрепятстват растежа на нова здрава коса. В резултат косъма изтънява, а косата става по-рядка на вид. В този случай обикновено компенсирането на дефицита на желязо бързо възвръща здравия вид на скалпа.

Природно средство за овладяване на признаците на анемия

Неразпознаването и подценяването на симптомите при анемия може да доведе до усложнения, проблеми със сърцето, повишен риск от инфекции и депресивни състояния. За да овладеете своевременно състоянието се доверете на Фоливит Феро / Folivit® Fero. Това изцяло натурално средство доставя на организма трите основни елемента за правилно кръвотворене в оптимални количества. Рационалната комбинация от желязо, фолиева киселина и витамин В12 повишава хемоглобина и образуването на червени кръвни телца. Иновативната фармацевтична форма – течни капсули (Solucaps) допринася за по-бързо и пълно усвояване от организма. Природният продукт е напълно безопасен. Подходящ е за продължителен прием при възрастни, бременни и деца.

Потърсете в аптеките в страната или поръчайте сега от електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където може да се възползвате от атрактивни промоции.

borola

Сподели:
Scroll to Top