недостиг на желязо

Недостиг на желязо – разпознайте състоянието

Недостиг на желязо, това е една от най-честите причини за анемия. При това състояние, органите и тъканите в тялото не са достатъчно добре снабдени с кислород, а типичните симптоми за това са обща умора и чувство на слабост. Интересен факт, е че около 30% от населението по света страда от анемия, която е причинена от дефицит на желязо. А, поради липсата на този важен елемент, тялото не може да произвежда достатъчно кръвен пигмент (хемоглобин), а както знаете – той е отговорен за доставяне на кислород към клетките.

От какво количество желязо се нуждаят хората?

Всеки човек трябва да снабдява тялото си с желязо чрез храната, която приема. Една балансирана диета обикновено съдържа желязото, необходимо, за да покрие дневните ви нужди от него. Вегетарианците и веганите трябва да са особено внимателни в своите хранителни навици, защото една балансирана диета съдържа от около 10 до 15 мг желязо на ден, но тялото може да абсорбира 5 до 10% желязо дневно. Също така, загубата на желязо зависи от пол, възраст и още много фактори. Жените след менопаузата губят около 1 мг желязо всеки ден, а жените в месечен цикъл – до 3 мг. Освен това, тялото по време на бременност и кърмене, както и по време на растеж, има повишена нужда от желязо.

Причини за недостиг на желязо

Дефицитът на желязо възниква, когато нуждите от желязо на тялото са по-високи от постъпващото с храната. В Европа, хроничната кръвозагуба е най-честата причина за това състояние. Милиграм желязо се губи с всеки 2 мл кръв. Честата злоупотреба с алкохол, инфекциозни заболявания, чревни смущения са други причини за недостиг на желязо.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Какви са симптомите на недостиг на желязо?

Типичните симптоми при недостиг на желязо са бледа кожа, умора, световъртеж, чувство на слабост, недобра работоспособност, недостиг на въздух при стрес, както и сърцебиене. Има и по-рядко срещани оплаквания, които са напукана кожа, както и ъгли на устата, чупливи нокти, парене на езика или необичайни желания за различни храни (напр. кубчета лед).

Диагностициране на недостиг на желязо

Личните лекари често откриват наличието на анемия, свързана с дефицит на желязо, случайно, по време на контролен преглед, придружен с кръвни изследвания. При недостиг на желязо, тялото изначално използва запасите си от желязо, а след като те се изчерпят – се развива анемия.

Какво да правите, ако страдате от недостиг на желязо?

За най-добро лечение на анемия, свързана с дефицит на желязо, трябва да се установи причината за него. Ако недостигът се дължи на недостатъчен прием на желязо, набавяно с храната, засегнатите трябва да променят диетата си, така че да консумират храни, богати на желязо, а те са – месо, риба, ядки, мляко и яйца.

Ако промяната в диетата не е достатъчно и вече е налице анемия, трябва да дискутирате състоянието си с вашия лекар и да ви бъде назначено лечение.

Съветваме ви редовно да следите общото си състояние, както и сигналите, които ви дава вашето тяло. Това ще ви гарантира доброто здраве, жизнено необходимо на всеки от вас!

А, за тези от вас, диагностицирани с желязодефицитна анемия – препоръчваме редовни изследвания и прием на съответните лекарства, назначени от специалист.

Природно решение срещу дефицит на желязо

Фоливит Феро / Folivit® Fero е мощно, природно хематологично средство с невероятен състав – оптимално количество витамин B12, желязо и фолиева киселина. Всички тези съставки успяват да попълнят дефицитите в организма, участвайки пряко в кръвообразуването и подпомагайки лечението на анемии. Продуктът е с иновативна форма на капсулите – Solucaps, които гарантират по-бързо и по-пълно усвояване от организма. Всяка капсула от продукта съдържа цели 15 мг желязо! Освен всичко, продължителната му употреба няма странични ефекти и е подходящ за бременни.

Може да го откриете в аптечната мрежа в цялата страна, както и да го поръчате още сега – лесно и бързо, от сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top