прием на желязо

Прием на желязо и хронична обструктивна белодробна болест

Допълнителният прием на желязо подобрява състоянието на пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и железен дефицит. Това се казва в изявление от септември 2021 г. на барселонската болница „Оспитал дел Мар“. Заключението се основава на две национални проучвания, проведени от пневмологичното отделение на болницата. Резултатите са публикувани в списанията Archivos de Bronconeumología и Biomedicines, и предлагат нов подход в лечението на белодробното заболяване при тези пациенти.

Ползи от прием на желязо при ХОББ според изследването

Изследването е рандомизирано клинично изпитване, обхванало 66 пациенти с умерена ХОББ и железен дефицит. Някои са с анемия (малокръвие), други – не. За да анализират физическото състояние на участниците учените им задават въпроси, касаещи качеството на живот и нивото на издръжливост.

Анализът на резултатите установява полза от приема на желязо (под формата на желязна карбоксималтоза, съединение на желязото с въглехидрат). 52,3% от получилите жизненоважния елемент:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро
  • подобряват физическите си способности с над 33%
  • повишават качеството си на живот с 3 точки от изходното ниво
  • остават физически активни

За сравнение едва 18% от получилите плацебо успяват да повишат физическия си капацитет. При тях няма промени в качеството на живот и нивото на физическа активност.

От резултатите става ясно още, че нивата на оксиданти в кръвта на някои анализирани маркери намаляват с 50-60%. Освен това приемът на желязо не е довел до странични ефекти до края на изпитването.

Нов път на лечение за хората с ХОББ и недостиг на желязо

„Близо 50% от пациентите с умерена до тежка ХОББ имат железен дефицит. Приемът на допълнително желязо като добавка към храната е голяма възможност за тях да подобрят здравословното си състояние“. Това заявява д-р Диего Агустин Родригес-Чиарадия. Той е главен автор на двете изследвания и лекарски асистент в отделението по Пневмология в болница „Оспитал дел Мар“.

Оптимален прием на желязо с помощта на…

Фоливит Феро/Folivit® Fero – изцяло природно хематологично средство за нормално кръвообразуване (хемопоеза). Продуктът осигурява нужната дневна доза желязо 15 мг (като железен фумарат 45.60 мг) и успешно компенсира железния дефицит. Освен това доставя на организма още две вещества, необходими за образуването на червените кръвни телца (еритороцити) и хемоглобина. Това са фолиева киселина 400 мкг и 9 мкг витамин В12. Активните съставки във формулата участват пряко в кръвообразуването и взаимно допълват действието си.

Продуктът е с научно доказана ефективност и е напълно безопасен. Предлага се под формата на иновативни течни капсули (Solucaps), които гарантират цялостно усвояване на активните вещества, респективно по-мощен ефект. Може да се приема от бременни и кърмещи жени. Наличен е в аптечната мрежа и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top