нисък хемоглобин причини

Нисък хемоглобин – това са 5-те основни причини

В редовете по-долу ще посочим 5-те водещи причини за нисък хемоглобин. Важно е да ги знаете, за да вземете адекватни мерки за противодействие. Преди да пристъпим към тяхното изброяване обаче, нека си припомним какво е хемоглобин и какви са нормалните му стойности.

Информация за хемоглобина и неговите референтни стойности

Хемоглобинът (Hg или HGB) е желязосъдържащ протеин в червените кръвни клетки (еритроцити), който транспортира кислород и въглероден диоксид до и от телесните тъкани. Той е един от основните показатели за общото състояние на организма. Нивата му се установяват с кръвен тест. За референтни стойности се посочват:

 • от 12,1 до 15,1 g / dL за жени
 • от 13,8 до 17,2 g / dL за мъже
 • от 14 до 24 g / dL за бебета
 • от 9,5 до 13 g / dL за деца

5-те най-чести причини за нисък хемоглобин

Специалистите посочват най-често следните 5 причини за понижени нива на хемоглобина:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Хронични заболявания

Заболявания с хроничен ход като ревматоиден артрит и бъбречни болести са сред топ причините за спад в хемоглобина. Ето защо, ако са налице, е важно да се провери дали не влияят негативно на нивата на този протеин.

Нарушен синтез на еритроцити

Проблемите със синтеза на еритроцити от костния мозък е друга главна причина за нисък хемоглобин. Те могат да се дължат на:

 • злоупотреба с наркотици
 • нарушения на костния мозък
 • лъчетерапия
 • различни злокачествени заболявания

Хранителни дефицити – една от основните причини за нисък хеоглобин

Ниските нива на желязо, фолиева киселина (витамин B9) или витамин В12 също могат да стоят в основата на нисък хемоглобин. За да се нормализират хемоглобиновите стойности в тези случаи, е необходимо да се коригира хранителният режим.

Обилна кръвозагуба

Силната загуба на кръв при менструация или хемороиди нерядко причинява спад в количеството на хемоглобина в кръвта. Кървенето от храносмилателният тракт или пикочния мехур също могат да доведат до понижено количество на хемоглобина.

Анемия

Малокръвието е сред главните „виновници“ за ниски нива на хемоглобина. Именно поради това се налага при нисък хемоглобин да се правят изследвания за анемия.

Преборете една от главните причини за нисък хемоглобин с помощ от природата

Спокойно можете да разчитате на Фоливит Феро/Folivit® Fero, когато в основата на ниския хемоглобин стоят хранителни дефицити, кръвозагуба и анемия. Приемът на това природно хематологично средство ще нормализира хемоглобиновите нива и ще подпомогне нормалното кръвообразуване. Благотворното въздействие на продукта се дължи на рационалната комбинация от трите най-важни съставки, необходими за образуването на червените кръвни телца и хемоглобина:

 • желязо (като железен фумарат 45.60 мг) – 15 мг
 • фолиева киселина – 400 мкг
 • витамин В12 – 9 мкг

Активните съставки се намират в иновативна течна форма Solucaps (течни капсули) за по-цялостно усвояване и по-мощен ефект. Няма данни за нежелани ефекти. Продуктът има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Спокойно може да се използва от бременни и кърмещи жени.

borola

Сподели:
Scroll to Top